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Sustainable Development Goals
14 Vida na águaCollections
- IOC - Artigos de Periódicos [12973]
Metadata
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THE ROLE OF THE ECOTOXICOLOGY APPLIED TO SEAFOOD AS A TOOL FOR HUMAN HEALTH RISK ASSESSMENTS CONCERNING POLYCYCLIC AROMATIC HYDROCARBONS
Derivados de petróleo
Compostos orgânicos
Ecossistema marinho
Avaliações de toxicidade
Saúde Ambiental
Biota marinha
Produtos de peixe
Mexilhões
Petroleum derivates
Organic compounds
Marine ecosystem
Toxicity assessments
Environmental health
Marine biota
Fish products
Mussels
Author
Affilliation
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Centro de Análise de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Programa de Pós-Graduação em Vigilância Sanitária (PPGVS). Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Centro de Análise de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular (LAABBM). Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Medicina Veterinária. Programa de Pós-Graduação em Higiene Veterinária (PPGHV),. Niterói, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Centro de Análise de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Centro de Análise de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Centro de Análise de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular (LAABBM). Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal da Paraíba. Departamento de Zootecnia.Centro de Ciências Agrárias. Areias, PB, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Avaliação e Promoção da Saúde Ambiental. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Centro de Análise de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Programa de Graduação em Vigilância Sanitária (PPGVS). Rio de Janeiro, RJ, Brasil. / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular (LAABBM). Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Medicina Veterinária. Programa de Pós-Graduação em Higiene Veterinária (PPGHV),. Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Química. Programa de Pós-Graduação em Ciência dos Alimentos (PPGCAL) / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Química. Programa de Graduação em Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Centro de Análise de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular (LAABBM). Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Medicina Veterinária. Programa de Pós-Graduação em Higiene Veterinária (PPGHV),. Niterói, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Centro de Análise de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Centro de Análise de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Centro de Análise de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular (LAABBM). Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal da Paraíba. Departamento de Zootecnia.Centro de Ciências Agrárias. Areias, PB, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Avaliação e Promoção da Saúde Ambiental. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Centro de Análise de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Programa de Graduação em Vigilância Sanitária (PPGVS). Rio de Janeiro, RJ, Brasil. / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular (LAABBM). Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Medicina Veterinária. Programa de Pós-Graduação em Higiene Veterinária (PPGHV),. Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Química. Programa de Pós-Graduação em Ciência dos Alimentos (PPGCAL) / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Química. Programa de Graduação em Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract
Background: Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) are persistent pollutants routinely
detected in aquatic ecosystems. It is, therefore, necessary to assess the link between deleterious
marine biota PAH effects, especially in commercialized and consumed animals, environmental health
status, and potential human health risks originating from the consumption of contaminated seafood
products. Thus, this review seeks to verify the relationships of ecotoxicological studies in determining
effect and safety concentrations on animals routinely consumed by humans. Methods: A total of
52 published studies between 2011 and 2021, indexed in three databases, were selected following the
PICO methodology, and information on test animals, evaluated PAH, and endpoints were extracted.
Results: Benzo(a)pyrene and phenanthrene were the most investigated PAHs in terms of biomarkers
and test organisms, and mussels were the most evaluated bioindicator species, with an emphasis on
reproductive responses. Furthermore, despite the apparent correlation between environmental PAH
dynamics and effects on aquatic biota and human health, few assessments have been performed in a
multidisciplinary manner to evaluate these three variables together. Conclusions: The links between
human and environmental sciences must be strengthened to enable complete and realistic toxicity
assessments as despite the application of seafood assessments, especially to mussels, in bioassays,
the connection between toxicological animal responses and risks associated with their consumption
is still understudied.
Keywords in Portuguese
Hidrocarbonetos aromáticos policíclicosDerivados de petróleo
Compostos orgânicos
Ecossistema marinho
Avaliações de toxicidade
Saúde Ambiental
Biota marinha
Produtos de peixe
Mexilhões
Keywords
PAHPetroleum derivates
Organic compounds
Marine ecosystem
Toxicity assessments
Environmental health
Marine biota
Fish products
Mussels
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