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CONSUMPTION OF OMEGA-3 AND MAINTENANCE AND INCIDENCE OF DEPRESSIVE EPISODES: THE ELSA-BRASIL STUDY
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Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Policlínica Piquet Carneiro. Departamento de Alimentação e Nutrição. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Departamento de Nutrição Aplicada. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca. Departamento de Epidemiologia e Métodos Quantitativos em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade de São Paulo. Departamento e Instituto de Psiquiatria. Laboratório de Neurociências. São Paulo, SP, Brasil.
Universidade Federal do Espírito Santo. Programa de Pós-Graduação em Saúde Coletiva. Vitória, ES, Brasil.
Universidade Federal do Espírito Santo. Departamento de Medicina Social. Vitória, ES, Brasil.
Universidade de São Paulo. Departamento de Medicina Interna. São Paulo, SP, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Educação em Ambiente e Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca. Departamento de Epidemiologia e Métodos Quantitativos em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil..
Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Departamento de Nutrição Aplicada. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca. Departamento de Epidemiologia e Métodos Quantitativos em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade de São Paulo. Departamento e Instituto de Psiquiatria. Laboratório de Neurociências. São Paulo, SP, Brasil.
Universidade Federal do Espírito Santo. Programa de Pós-Graduação em Saúde Coletiva. Vitória, ES, Brasil.
Universidade Federal do Espírito Santo. Departamento de Medicina Social. Vitória, ES, Brasil.
Universidade de São Paulo. Departamento de Medicina Interna. São Paulo, SP, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Educação em Ambiente e Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca. Departamento de Epidemiologia e Métodos Quantitativos em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil..
Abstract
Depression affects 264 million persons in the world, accounting for some 4.3% of the global
burden of disease. Current studies indicate that the decrease in the consumption of omega-3 food
sources is associated with the increasing incidence of depression. The study aims to assess the
association between the consumption of omega-3 and the maintenance and incidence of depressive
episodes in adults (39–64 years) and elderly adults (>65 years). This was a longitudinal study using
data from the baseline and first follow-up wave of the Longitudinal Study of Adult Health (ELSABrasil).
Depressive episodes were obtained with the Clinical Interview Schedule Revised (CIS-R), and
food consumption was measured with the Food Frequency Questionnaire (FFQ). Logistic regression
was used to analyze associations between the consumption of omega-3 and depressive episodes.
Fatty acids from the omega-3 family showed a protective effect against the maintenance of depressive
episodes. In relation to incidence, the estimates suggest that the higher the consumption of omega-3
acids, the lower the risk of developing depressive episodes, and significant associations were found
between the consumption of omega-3 and alpha-linolenic acid. Dietary consumption of omega-3,
DHA, EPA, DPA, and alpha linolenic fatty acids may have a protective effect against the maintenance
and incidence of depressive episodes.
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