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GUT MICROBIOTA PROFILE IN ADULTS UNDERGOING BARIATRIC SURGERY: A SYSTEMATIC REVIEW
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Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Programa de Pós-Graduação em Nutrição. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Programa de Pós-Graduação em Nutrição. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Infectologia Evandro Chagas. Laboratório de Pesquisa Clínica em DST/AIDS. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Programa de Pós-Graduação em Nutrição Clínica. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Programa de Pós-Graduação em Nutrição. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Programa de Pós-Graduação em Nutrição. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Programa de Pós-Graduação em Nutrição. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Infectologia Evandro Chagas. Laboratório de Pesquisa Clínica em DST/AIDS. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Programa de Pós-Graduação em Nutrição Clínica. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Programa de Pós-Graduação em Nutrição. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Programa de Pós-Graduação em Nutrição. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract
Gut microbiota (GM) after bariatric surgery (BS) has been considered as a factor associated with metabolic improvements and weight loss. In this systematic review, we evaluate changes in the GM, characterized by 16S rRNA and metagenomics techniques, in obese adults who received BS. The PubMed, Scopus, Web of Science, and LILACS databases were searched. Two independent reviewers analyzed articles published in the last ten years, using Rayyan QCRI. The initial search resulted in 1275 documents, and 18 clinical trials were included after the exclusion criteria were applied. The predominance of intestinal bacteria phyla varied among studies; however, most of them reported a greater amount of Bacteroidetes (B), Proteobacteria (P), and diversity (D) after BS. Firmicutes (F), B, and the (F/B) ratio was inconsistent, increasing or decreasing after Roux-en-Y gastric bypass (RYGB) and sleeve gastrectomy (SG) were conducted, compared to before surgery. There was a reduction in the relative proportion of F. Moreover, a higher proportion of Actinobacteria (A) was observed after RYGB was conducted. However, the same was not identified when SG procedures were applied. Genera abundance and bacteria predominance varied according to the surgical procedure, with limited data regarding the impact on phyla.
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