Author | Nunes, Ivanéia Valeriano | |
Author | Andrade, Camila Mattos | |
Author | Guerra, Priscila Valera | |
Author | Khouri, Mariana Ivo | |
Author | Galantini, Maria Poliana Leite | |
Author | Silva, Robson Amaro Augusto da | |
Author | Mauro, Eliana L. Faquim | |
Author | Farias, Leonardo Paiva | |
Author | Rebouças, Juliana de Souza | |
Author | Faria, Ana Maria Caetano | |
Author | Brodskyn, Cláudia Ida | |
Access date | 2023-11-30T12:26:07Z | |
Available date | 2023-11-30T12:26:07Z | |
Document date | 2023 | |
Citation | NUNES, Ivanéia Valeriano et al. A new experimental model to study shrimp allergy. Immunology Letters, v. 260, p. 1-8, 2023. | en_US |
ISSN | 0165-2478 | en_US |
URI | https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/61561 | |
Sponsorship | Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - Brasil (CAPES).
Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq). | en_US |
Language | eng | en_US |
Publisher | Elsevier | en_US |
Rights | open access | en_US |
Subject in Portuguese | Alergia alimentar | en_US |
Subject in Portuguese | Alergia ao camarão | en_US |
Subject in Portuguese | IgE | en_US |
Subject in Portuguese | Eosinófilos | en_US |
Subject in Portuguese | Mucosa intestinal | en_US |
Title | A new experimental model to study shrimp allergy | en_US |
Type | Article | en_US |
DOI | 10.1016/j.imlet.2023.06.007 | |
Abstract | Shrimp is among the most sensitizing food allergens and has been associated with many anaphylaxis reactions. However, there is still a shortage of studies that enable a systematic understanding of this disease and the investigation of new therapeutic approaches. This study aimed to develop a new experimental model of shrimp allergy that could enable the evaluation of new prophylactic treatments. BALB/c mice were subcutaneously sensitized with 100 μg of shrimp proteins of Litopenaeus vannamei adsorbed in 1 mg of aluminum hydroxide on day 0, and a booster (100 µg of shrimp proteins only) on day 14. The oral challenge protocol was based on the addition of 5 mg/ml of shrimp proteins to water from day 21 to day 35. Analysis of shrimp extract content detected at least 4 of the major allergens reported to L. vannamei. In response to the sensitization, allergic mice showed significantly enhanced IL-4 and IL-10 production in restimulated cervical draining lymph node cells. High detection of serum anti-shrimp IgE and IgG1 suggested the development of allergies to shrimp while Passive Cutaneous Anaphylaxis assay revealed an IgE-mediated response. Immunoblotting analysis revealed that Allergic mice developed antibodies to multiple antigens present in the shrimp extract. These observations were supported by the detection of anti-shrimp IgA production in intestinal lavage samples and morphometric intestinal mucosal changes. Therefore, this experimental protocol can be a tool to evaluate prophylactic and therapeutic approaches. | en_US |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Laboratório da Interação Parasita-Hospedeiro e Epidemiologia. Salvador, BA, Brasil / Department of Infectious Diseases. Medical Microbiology and Hygiene. University Hospital Heidelberg. Heidelberg, Germany. | en_US |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Laboratório da Interação Parasita-Hospedeiro e Epidemiologia. Salvador, BA, Brasil. | en_US |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Laboratório da Interação Parasita-Hospedeiro e Epidemiologia. Salvador, BA, Brasil / Centro Universitário Christus. Curso de Medicina. Fortaleza, CE, Brasil. | en_US |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Laboratório de Inflamação e Biomarcadores. Salvador, BA, Brasil. | en_US |
Affilliation | Universidade Federal da Bahia. Instituto Multidisciplinar em Saúde. Laboratório de Histopatologia e Parasitologia. Vitoria da Conquista, BA, Brasil. | en_US |
Affilliation | Universidade Federal da Bahia. Instituto Multidisciplinar em Saúde. Laboratório de Histopatologia e Parasitologia. Vitoria da Conquista, BA, Brasil. | en_US |
Affilliation | Instituto Butantan de São Paulo. Laboratório de Imunopatologia. São Paulo, SP, Brasil. | en_US |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Laboratório de Inflamação e Biomarcadores. Salvador, BA, Brasil. | en_US |
Affilliation | Universidade de Pernambuco. Instituto de Ciências Biológica. Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde. Recife, Brasil. | en_US |
Affilliation | Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Bioquímica e Imunologia. Belo Horizonte, MG, Brasil / Instituto Nacional de Ciência e Tecnologia. Instituto de Investigação em Imunologia. São Paulo, SP, Brasil. | en_US |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Laboratório da Interação Parasita-Hospedeiro e Epidemiologia. Salvador, BA, Brasil / Instituto Nacional de Ciência e Tecnologia. Instituto de Investigação em Imunologia. São Paulo, SP, Brasil. | en_US |
Subject | Food allergy | en_US |
Subject | Shrimp allergy | en_US |
Subject | IgE | en_US |
Subject | Eosinophils | en_US |
Subject | Intestinal mucosa | en_US |
DeCS | Hipersensibilidade Alimentar | en_US |
DeCS | Hipersensibilidade a Frutos do Mar | en_US |
DeCS | Imunoglobulina E | en_US |
DeCS | Eosinófilos | en_US |
DeCS | Mucosa Intestinal | en_US |
xmlui.metadata.dc.subject.ods | 02 Fome zero e agricultura sustentável | |