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Sustainable Development Goals
02 Fome zero e agricultura sustentávelCollections
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A NEW EXPERIMENTAL MODEL TO STUDY SHRIMP ALLERGY
Hipersensibilidade a Frutos do Mar
Imunoglobulina E
Eosinófilos
Mucosa Intestinal
Author
Affilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Laboratório da Interação Parasita-Hospedeiro e Epidemiologia. Salvador, BA, Brasil / Department of Infectious Diseases. Medical Microbiology and Hygiene. University Hospital Heidelberg. Heidelberg, Germany.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Laboratório da Interação Parasita-Hospedeiro e Epidemiologia. Salvador, BA, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Laboratório da Interação Parasita-Hospedeiro e Epidemiologia. Salvador, BA, Brasil / Centro Universitário Christus. Curso de Medicina. Fortaleza, CE, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Laboratório de Inflamação e Biomarcadores. Salvador, BA, Brasil.
Universidade Federal da Bahia. Instituto Multidisciplinar em Saúde. Laboratório de Histopatologia e Parasitologia. Vitoria da Conquista, BA, Brasil.
Universidade Federal da Bahia. Instituto Multidisciplinar em Saúde. Laboratório de Histopatologia e Parasitologia. Vitoria da Conquista, BA, Brasil.
Instituto Butantan de São Paulo. Laboratório de Imunopatologia. São Paulo, SP, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Laboratório de Inflamação e Biomarcadores. Salvador, BA, Brasil.
Universidade de Pernambuco. Instituto de Ciências Biológica. Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde. Recife, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Bioquímica e Imunologia. Belo Horizonte, MG, Brasil / Instituto Nacional de Ciência e Tecnologia. Instituto de Investigação em Imunologia. São Paulo, SP, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Laboratório da Interação Parasita-Hospedeiro e Epidemiologia. Salvador, BA, Brasil / Instituto Nacional de Ciência e Tecnologia. Instituto de Investigação em Imunologia. São Paulo, SP, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Laboratório da Interação Parasita-Hospedeiro e Epidemiologia. Salvador, BA, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Laboratório da Interação Parasita-Hospedeiro e Epidemiologia. Salvador, BA, Brasil / Centro Universitário Christus. Curso de Medicina. Fortaleza, CE, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Laboratório de Inflamação e Biomarcadores. Salvador, BA, Brasil.
Universidade Federal da Bahia. Instituto Multidisciplinar em Saúde. Laboratório de Histopatologia e Parasitologia. Vitoria da Conquista, BA, Brasil.
Universidade Federal da Bahia. Instituto Multidisciplinar em Saúde. Laboratório de Histopatologia e Parasitologia. Vitoria da Conquista, BA, Brasil.
Instituto Butantan de São Paulo. Laboratório de Imunopatologia. São Paulo, SP, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Laboratório de Inflamação e Biomarcadores. Salvador, BA, Brasil.
Universidade de Pernambuco. Instituto de Ciências Biológica. Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde. Recife, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Bioquímica e Imunologia. Belo Horizonte, MG, Brasil / Instituto Nacional de Ciência e Tecnologia. Instituto de Investigação em Imunologia. São Paulo, SP, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Laboratório da Interação Parasita-Hospedeiro e Epidemiologia. Salvador, BA, Brasil / Instituto Nacional de Ciência e Tecnologia. Instituto de Investigação em Imunologia. São Paulo, SP, Brasil.
Abstract
Shrimp is among the most sensitizing food allergens and has been associated with many anaphylaxis reactions. However, there is still a shortage of studies that enable a systematic understanding of this disease and the investigation of new therapeutic approaches. This study aimed to develop a new experimental model of shrimp allergy that could enable the evaluation of new prophylactic treatments. BALB/c mice were subcutaneously sensitized with 100 μg of shrimp proteins of Litopenaeus vannamei adsorbed in 1 mg of aluminum hydroxide on day 0, and a booster (100 µg of shrimp proteins only) on day 14. The oral challenge protocol was based on the addition of 5 mg/ml of shrimp proteins to water from day 21 to day 35. Analysis of shrimp extract content detected at least 4 of the major allergens reported to L. vannamei. In response to the sensitization, allergic mice showed significantly enhanced IL-4 and IL-10 production in restimulated cervical draining lymph node cells. High detection of serum anti-shrimp IgE and IgG1 suggested the development of allergies to shrimp while Passive Cutaneous Anaphylaxis assay revealed an IgE-mediated response. Immunoblotting analysis revealed that Allergic mice developed antibodies to multiple antigens present in the shrimp extract. These observations were supported by the detection of anti-shrimp IgA production in intestinal lavage samples and morphometric intestinal mucosal changes. Therefore, this experimental protocol can be a tool to evaluate prophylactic and therapeutic approaches.
DeCS
Hipersensibilidade AlimentarHipersensibilidade a Frutos do Mar
Imunoglobulina E
Eosinófilos
Mucosa Intestinal
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