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Sustainable Development Goals
02 Fome zero e agricultura sustentávelCollections
Metadata
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TIME TRENDS AND SOCIAL INEQUALITIES IN INFANT AND YOUNG CHILD FEEDING PRACTICES: NATIONAL ESTIMATES FROM BRAZIL’S FOOD AND NUTRITION SURVEILLANCE SYSTEM, 2008–2019
Alimentação complementar
Estudos de séries temporais
Índice de privação brasileiro
Nutrição infantil
Complementary feeding
Time-series studies
Brazilian deprivation index
Child nutrition
Fenômenos Fisiológicos da Nutrição do Lactente
Estudos de Séries Temporais
Privação Social
Nutrição do Lactente
Author
Souza, Giesy Ribeiro de
Silva, Rita de Cássia Ribeiro
Mendes, Mariana Santos Felisbino
Silva, Natanael de Jesus
Andrade, Rafaella da Costa Santin de
Pedroso, Jéssica
Spaniol, Ana Maria
Bortolini, Gisele Ane
Nilson, Eduardo Augusto Fernandes
Silva, Sara Araújo da
Lourenço, Bárbara Hatzlhoffer
Rocha, Aline dos Santos
Falcão, Ila Rocha
Ichihara, Maria Yury Travassos
Farias, Dayana Rodrigues
Barreto, Maurício Lima
Silva, Rita de Cássia Ribeiro
Mendes, Mariana Santos Felisbino
Silva, Natanael de Jesus
Andrade, Rafaella da Costa Santin de
Pedroso, Jéssica
Spaniol, Ana Maria
Bortolini, Gisele Ane
Nilson, Eduardo Augusto Fernandes
Silva, Sara Araújo da
Lourenço, Bárbara Hatzlhoffer
Rocha, Aline dos Santos
Falcão, Ila Rocha
Ichihara, Maria Yury Travassos
Farias, Dayana Rodrigues
Barreto, Maurício Lima
Affilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Centro de Integração de Dados e Conhecimento para Saúde. Salvador, BA, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Instituto de Saúde Coletiva. Salvador, BA, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Centro de Integração de Dados e Conhecimento para Saúde. Salvador, BA, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Instituto de Saúde Coletiva. Salvador, BA, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Escola de Nutrição. Salvador, BA, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Escola de Enfermagem. Departamento de Enfermagem Materno-Infantil e Saúde Pública. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Centro de Integração de Dados e Conhecimento para Saúde / Barcelona Institute for Global Health. Hospital Clinic. Universitat de Barcelona. Barcelona, Spain.
Ministério da Saúde. Coordenação Geral de Alimentação e Nutrição. Brasília, DF, Brasil.
Ministério da Saúde. Coordenação Geral de Alimentação e Nutrição. Brasília, DF, Brasil.
Ministério da Saúde. Coordenação Geral de Alimentação e Nutrição. Brasília, DF, Brasil.
Ministério da Saúde. Coordenação Geral de Alimentação e Nutrição. Brasília, DF, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Gerência Regional de Brasília. Programa de Alimentação, Nutrição e Cultura (PALIN). Brasília, DF, Brasil.
Ministério da Saúde. Coordenação Geral de Alimentação e Nutrição. Brasília, DF, Brasil.
Universidade de São Paulo. Departamento de Nutrição. Escola de Saúde Pública. São Paulo, SP, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Centro de Integração de Dados e Conhecimento para Saúde / Universidade Federal da Bahia. Escola de Nutrição. Salvador, BA, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Centro de Integração de Dados e Conhecimento para Saúde.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Centro de Integração de Dados e Conhecimento para Saúde.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Observatório de Epidemiologia Nutricional. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Centro de Integração de Dados e Conhecimento para Saúde / Universidade Federal da Bahia. Instituto de Saúde Coletiva. Salvador, BA, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Centro de Integração de Dados e Conhecimento para Saúde. Salvador, BA, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Instituto de Saúde Coletiva. Salvador, BA, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Escola de Nutrição. Salvador, BA, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Escola de Enfermagem. Departamento de Enfermagem Materno-Infantil e Saúde Pública. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Centro de Integração de Dados e Conhecimento para Saúde / Barcelona Institute for Global Health. Hospital Clinic. Universitat de Barcelona. Barcelona, Spain.
Ministério da Saúde. Coordenação Geral de Alimentação e Nutrição. Brasília, DF, Brasil.
Ministério da Saúde. Coordenação Geral de Alimentação e Nutrição. Brasília, DF, Brasil.
Ministério da Saúde. Coordenação Geral de Alimentação e Nutrição. Brasília, DF, Brasil.
Ministério da Saúde. Coordenação Geral de Alimentação e Nutrição. Brasília, DF, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Gerência Regional de Brasília. Programa de Alimentação, Nutrição e Cultura (PALIN). Brasília, DF, Brasil.
Ministério da Saúde. Coordenação Geral de Alimentação e Nutrição. Brasília, DF, Brasil.
Universidade de São Paulo. Departamento de Nutrição. Escola de Saúde Pública. São Paulo, SP, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Centro de Integração de Dados e Conhecimento para Saúde / Universidade Federal da Bahia. Escola de Nutrição. Salvador, BA, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Centro de Integração de Dados e Conhecimento para Saúde.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Centro de Integração de Dados e Conhecimento para Saúde.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Observatório de Epidemiologia Nutricional. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Centro de Integração de Dados e Conhecimento para Saúde / Universidade Federal da Bahia. Instituto de Saúde Coletiva. Salvador, BA, Brasil.
Abstract
Objective: To describe the time trends and socio-economic inequalities in infant and young child feeding practices in accordance with the Brazilian deprivation index (BDI). Design: This time-series study analysed the prevalence of multiple breast-feeding and complementary feeding indicators based on data from the Brazilian Food and Nutrition Surveillance System, 2008–2019. Prais–Winsten regression models were used to analyse time trends. Annual percent change (APC) and 95 % CI were calculated. Setting: Primary health care services, Brazil. Participants: Totally, 911 735 Brazilian children under 2 years old. Results: Breast-feeding and complementary feeding practices differed between the extreme BDI quintiles. Overall, the results were more favourable in the municipalities with less deprivation (Q1). Improvements in some complementary feeding indicators were observed over time and evidenced such disparities: minimum dietary diversity (Q1: Δ 47·8–52·2 %, APC + 1·44, P = 0·006), minimum acceptable diet (Q1: Δ 34·5–40·5 %, APC + 5·17, P = 0·004) and consumption of meat and/or eggs (Q1: Δ 59·7–80·3 %, APC + 6·26, P < 0·001; and Q5: Δ 65·7–70·7 %, APC + 2·20, P = 0·041). Stable trends in exclusive breast-feeding and decreasing trends in the consumption of sweetened drinks and ultra-processed foods were also observed regardless the level of the deprivation. Conclusions:
Improvements in some complementary food indicators were observed over time. However, the improvements were not equally distributed among the BDI quintiles, with children from the municipalities with less deprivation benefiting the most.
Keywords in Portuguese
AmamentaçãoAlimentação complementar
Estudos de séries temporais
Índice de privação brasileiro
Nutrição infantil
Keywords
Breast-feedingComplementary feeding
Time-series studies
Brazilian deprivation index
Child nutrition
DeCS
Aleitamento MaternoFenômenos Fisiológicos da Nutrição do Lactente
Estudos de Séries Temporais
Privação Social
Nutrição do Lactente
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