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- IOC - Artigos de Periódicos [12969]
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MYRTUCOMMULONES AND RELATED ACYLPHLOROGLUCINOLS FROM MYRTACEAE AS A PROMISING SOURCE OF MULTITARGET SARS-COV-2 CYCLE INHIBITORS
Author
Mendonça, Simony Carvalho
Gomes, Brendo Araujo
Campos, Mariana Freire
Fonseca, Thamirys Silva da
Esteves, Maria Eduarda Alves
Andriolo, Bruce Veiga
Cheohen, Caio Felipe de Araujo Ribas
Constant, Larissa Esteves Carvalho
Costa, Stephany da Silva
Calil, Pedro Telles
Tucci, Amanda Resende
Oliveira, Thamara Kelcya Fonseca de
Rosa, Alice dos Santos
Ferreira, Vivian Neuza dos Santos
Lima, Julia Nilo Henrique
Miranda, Milene Dias
Costa, Luciana Jesus da
Silva, Manuela Leal da
Scotti, Marcus Tullius
Allonso, Diego
Leitão, Gilda Guimarães
Leitão, Suzana Guimarães
Gomes, Brendo Araujo
Campos, Mariana Freire
Fonseca, Thamirys Silva da
Esteves, Maria Eduarda Alves
Andriolo, Bruce Veiga
Cheohen, Caio Felipe de Araujo Ribas
Constant, Larissa Esteves Carvalho
Costa, Stephany da Silva
Calil, Pedro Telles
Tucci, Amanda Resende
Oliveira, Thamara Kelcya Fonseca de
Rosa, Alice dos Santos
Ferreira, Vivian Neuza dos Santos
Lima, Julia Nilo Henrique
Miranda, Milene Dias
Costa, Luciana Jesus da
Silva, Manuela Leal da
Scotti, Marcus Tullius
Allonso, Diego
Leitão, Gilda Guimarães
Leitão, Suzana Guimarães
Affilliation
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Faculdade de Farmácia. Departamento de Produtos Naturais e Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Faculdade de Farmácia. Departamento de Produtos Naturais e Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Coordenação de Integração Acadêmica de Pós-Graduação. Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia Vegetal e Bioprocessos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Faculdade de Farmácia. Departamento de Produtos Naturais e Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Coordenação de Integração Acadêmica de Pós-Graduação. Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia Vegetal e Bioprocessos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Faculdade de Farmácia. Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Programa de Pós-Graduação em Biologia Computacional e Sistemas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Instituto Nacional de Metrologia, Qualidade e Tecnologia. Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia. Duque de Caxias, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Biodiversidade e Sustentabilidade. Programa Multicêntrico de Pós-Graduação em Ciências Fisiológicas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Biofísica Carlos Chagas Filho. Programa de Pós-Graduação em Ciências Biológicas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Biofísica Carlos Chagas Filho. Programa de Pós-Graduação em Ciências Biológicas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Microbiologia Paulo de Góes. Departamento de Virologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Morfologia e Morfogênese Viral. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Programa de Pós-Graduação em Biologia Celular e Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Morfologia e Morfogênese Viral. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Programa de Pós-Graduação em Biologia Celular e Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Morfologia e Morfogênese Viral. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Programa de Pós-Graduação em Biologia Celular e Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Morfologia e Morfogênese Viral. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Morfologia e Morfogênese Viral. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Morfologia e Morfogênese Viral. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Programa de Pós-Graduação em Biologia Celular e Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Microbiologia Paulo de Góes. Departamento de Virologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Programa de Pós-Graduação em Biologia Computacional e Sistemas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Instituto Nacional de Metrologia, Qualidade e Tecnologia. Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia. Duque de Caxias, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Biodiversidade e Sustentabilidade. Programa Multicêntrico de Pós-Graduação em Ciências Fisiológicas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal da Paraíba. Centro de Ciências Exatas e da Natureza. Departamento de Química. João Pessoa, PB, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Biofísica Carlos Chagas Filho. Programa de Pós-Graduação em Ciências Biológicas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Faculdade de Farmácia. Departamento de Biotecnologia Farmacêutica. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Pesquisa de Produtos Naturais Walters Mors. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Faculdade de Farmácia. Departamento de Produtos Naturais e Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Coordenação de Integração Acadêmica de Pós-Graduação. Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia Vegetal e Bioprocessos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Faculdade de Farmácia. Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Faculdade de Farmácia. Departamento de Produtos Naturais e Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Coordenação de Integração Acadêmica de Pós-Graduação. Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia Vegetal e Bioprocessos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Faculdade de Farmácia. Departamento de Produtos Naturais e Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Coordenação de Integração Acadêmica de Pós-Graduação. Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia Vegetal e Bioprocessos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Faculdade de Farmácia. Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Programa de Pós-Graduação em Biologia Computacional e Sistemas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Instituto Nacional de Metrologia, Qualidade e Tecnologia. Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia. Duque de Caxias, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Biodiversidade e Sustentabilidade. Programa Multicêntrico de Pós-Graduação em Ciências Fisiológicas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Biofísica Carlos Chagas Filho. Programa de Pós-Graduação em Ciências Biológicas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Biofísica Carlos Chagas Filho. Programa de Pós-Graduação em Ciências Biológicas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Microbiologia Paulo de Góes. Departamento de Virologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Morfologia e Morfogênese Viral. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Programa de Pós-Graduação em Biologia Celular e Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Morfologia e Morfogênese Viral. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Programa de Pós-Graduação em Biologia Celular e Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Morfologia e Morfogênese Viral. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Programa de Pós-Graduação em Biologia Celular e Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Morfologia e Morfogênese Viral. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Morfologia e Morfogênese Viral. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Morfologia e Morfogênese Viral. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Programa de Pós-Graduação em Biologia Celular e Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Microbiologia Paulo de Góes. Departamento de Virologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Programa de Pós-Graduação em Biologia Computacional e Sistemas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Instituto Nacional de Metrologia, Qualidade e Tecnologia. Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia. Duque de Caxias, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Biodiversidade e Sustentabilidade. Programa Multicêntrico de Pós-Graduação em Ciências Fisiológicas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal da Paraíba. Centro de Ciências Exatas e da Natureza. Departamento de Química. João Pessoa, PB, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Biofísica Carlos Chagas Filho. Programa de Pós-Graduação em Ciências Biológicas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Faculdade de Farmácia. Departamento de Biotecnologia Farmacêutica. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Pesquisa de Produtos Naturais Walters Mors. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Faculdade de Farmácia. Departamento de Produtos Naturais e Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Coordenação de Integração Acadêmica de Pós-Graduação. Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia Vegetal e Bioprocessos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Faculdade de Farmácia. Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract
The LABEXTRACT plant extract bank, featuring diverse members of the Myrtaceae family from Brazilian hot spot regions, provides a promising avenue for bioprospection. Given the pivotal roles of the Spike protein and 3CLᵖʳº and PLᵖʳº proteases in SARS-CoV-2 infection, this study delves into the correlations between the Myrtaceae species from the Atlantic Forest and these targets, as well as an antiviral activity through both in vitro and in silico analyses. The results uncovered notable inhibitory effects, with Eugenia prasina and E. mosenii standing out, while E. mosenii proved to be multitarget, presenting inhibition values above 72% in the three targets analyzed. All extracts inhibited viral replication in Calu-3 cells (EC₅₀ was lower than 8.3 µg·mLˉ¹). Chemometric analyses, through LC-MS/MS, encompassing prediction models and molecular networking, identified potential active compounds, such as myrtucommulones, described in the literature for their antiviral activity. Docking analyses showed that one undescribed myrtucommulone (m/z 841 [M − H]ˉ) had a higher fitness score when interacting with the targets of this study, including ACE2, Spike,
PLᵖʳº and 3CLᵖʳº of SARS-CoV-2. Also, the study concludes that Myrtaceae extracts, particularly from E. mosenii and E. prasina, exhibit promising inhibitory effects against crucial stages in SARSCoV-2 infection. Compounds like myrtucommulones emerge as potential anti-SARS-CoV-2 agents, warranting further exploration.
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