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https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/6555
NOTAS SOBRE OTRYPANOSOMA CRUZI E SUAS CARACTERÍSTICAS BIO-ECOLÓGICAS, COMO AGENTE DE ENFERMIDADES TRANSMITIDAS POR ALIMENTOS
Dias, João Carlos Pinto | Date Issued:
2006
Alternative title
Notes about of Trypanosoma cruziand yours bio-ecology characteristcs with agents of the transmission by mealsAuthor
Affilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Laboratório de Triatomíneos e Epidemiologia da Doença de Chagas. Belo Horizonte, MG, Brasil
Abstract in Portuguese
São revistas evidências experimentais e observações de terreno que demonstram a transmissão do Trypanosoma cruzi ao homem e vários mamíferos pela via oral, que ocorre especialmente no ciclo enzoótico do parasita. Vários tipos de alimentos e veículos de carreamento do flagelado têm sido implicados nesta modalidade de transmissão, geralmente sendo os casos humanos relacionados com triatomíneos infectados nas imediações do evento. Sumariam-se as vias de penetração (mucosas da boca, esôfago, estômago e intestino) e se descrevem os principais eventos anatomopatológicos, tais como fenômenos hemorrágicos, mesenterite e hepatite intersticial. Em particular são analisados aspectos da biologia e da bioquímica do parasita, com vistas à epidemiologia da transmissão oral e às possibilidades de sua prevenção na doença de Chagas.
Abstract
Experimental evidence and field observations concerning the oral transmission of trypanosoma cruzito human beings and mammalian species are reviewed, confirming its unquestionable occurrence, mainly in the enzootic cycle of the parasite. Several types of foods and carriers of the flagellate have been involved in this transmission route, where the human cases are generally related to infected triatomines and/or natural reservoirs in the proximities of the event. The penetration points of the parasite (mouth, esophagus, stomach and intestinal mucosae) are reviewed, as well as the general anatomic and pathological processes, such as hemorrhagic phenomena, mesenteritis and interstitial hepatitis. In particular, different aspects of the biology and biochemistry of the parasite are analyzed, especially in terms of its epidemiology and the possibilities of the prevention of the oral transmission of Chagas’ disease
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