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Sustainable Development Goals
03 Saúde e Bem-Estar09 Indústria, inovação e infraestrutura
12 Consumo e produção responsáveis
Collections
- IOC - Artigos de Periódicos [12967]
Metadata
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COMPARATIVE GENOMICS AND VIRULENCE POTENTIAL OF CAMPYLOBACTER COLI STRAINS ISOLATED FROM DIFFERENT SOURCES OVER 25 YEARS IN BRAZIL
Author
Gomes, Carolina Nogueira
Felice, Andrei Giacchetto
Pereira, Giovana do Nascimento
Ceballos, Victor Augusto Sallum
Soares, Siomar de Castro
Carvalho, Ludmilla Tonani
Barião, Patrícia Helena Grizante
Kress, Márcia Regina von Zeska
Duque, Sheila da Silva
Balkey, Maria
Allard, Marc William
Falcão, Juliana Pfrimer
Felice, Andrei Giacchetto
Pereira, Giovana do Nascimento
Ceballos, Victor Augusto Sallum
Soares, Siomar de Castro
Carvalho, Ludmilla Tonani
Barião, Patrícia Helena Grizante
Kress, Márcia Regina von Zeska
Duque, Sheila da Silva
Balkey, Maria
Allard, Marc William
Falcão, Juliana Pfrimer
Affilliation
Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Ribeirão Preto. Departamento de Análises Clínicas, Toxicológicas e Bromatológicas. Ribeirão Preto, SP, Brasil.
Universidade Federal do Triângulo Mineiro. Reitoria. Instituto de Ciências Biológicas e Naturais. Departamento de Microbiologia, Imunologia e Parasitologia. Uberaba, MG, Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Ribeirão Preto. Departamento de Análises Clínicas, Toxicológicas e Bromatológicas. Ribeirão Preto, SP, Brasil.
Universidade Federal do Triângulo Mineiro. Reitoria. Instituto de Ciências Biológicas e Naturais. Departamento de Microbiologia, Imunologia e Parasitologia. Uberaba, MG, Brasil.
Universidade Federal do Triângulo Mineiro. Reitoria. Instituto de Ciências Biológicas e Naturais. Departamento de Microbiologia, Imunologia e Parasitologia. Uberaba, MG, Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Ribeirão Preto. Departamento de Análises Clínicas, Toxicológicas e Bromatológicas. Ribeirão Preto, SP, Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Ribeirão Preto. Departamento de Análises Clínicas, Toxicológicas e Bromatológicas. Ribeirão Preto, SP, Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Ribeirão Preto. Departamento de Análises Clínicas, Toxicológicas e Bromatológicas. Ribeirão Preto, SP, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Zoonoses Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Zoonoses Bacterianas. Coleção de Campylobacter. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
U.S. Food and Drug Administration. Center for Food Safety and Applied Nutrition. Office of Regulatory Science. Division of Microbiology. College Park, MD, USA.
U.S. Food and Drug Administration. Center for Food Safety and Applied Nutrition. Office of Regulatory Science. Division of Microbiology. College Park, MD, USA.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Ribeirão Preto. Departamento de Análises Clínicas, Toxicológicas e Bromatológicas. Ribeirão Preto, SP, Brasil.
Universidade Federal do Triângulo Mineiro. Reitoria. Instituto de Ciências Biológicas e Naturais. Departamento de Microbiologia, Imunologia e Parasitologia. Uberaba, MG, Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Ribeirão Preto. Departamento de Análises Clínicas, Toxicológicas e Bromatológicas. Ribeirão Preto, SP, Brasil.
Universidade Federal do Triângulo Mineiro. Reitoria. Instituto de Ciências Biológicas e Naturais. Departamento de Microbiologia, Imunologia e Parasitologia. Uberaba, MG, Brasil.
Universidade Federal do Triângulo Mineiro. Reitoria. Instituto de Ciências Biológicas e Naturais. Departamento de Microbiologia, Imunologia e Parasitologia. Uberaba, MG, Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Ribeirão Preto. Departamento de Análises Clínicas, Toxicológicas e Bromatológicas. Ribeirão Preto, SP, Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Ribeirão Preto. Departamento de Análises Clínicas, Toxicológicas e Bromatológicas. Ribeirão Preto, SP, Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Ribeirão Preto. Departamento de Análises Clínicas, Toxicológicas e Bromatológicas. Ribeirão Preto, SP, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Zoonoses Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Zoonoses Bacterianas. Coleção de Campylobacter. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
U.S. Food and Drug Administration. Center for Food Safety and Applied Nutrition. Office of Regulatory Science. Division of Microbiology. College Park, MD, USA.
U.S. Food and Drug Administration. Center for Food Safety and Applied Nutrition. Office of Regulatory Science. Division of Microbiology. College Park, MD, USA.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Ribeirão Preto. Departamento de Análises Clínicas, Toxicológicas e Bromatológicas. Ribeirão Preto, SP, Brasil.
Abstract
Background: Campylobacter spp. have been reported as a common cause of gastroenteritis in humans in many countries. However, in Brazil there is insufficient data to estimate the impact of Campylobacter in public health. In light of the importance of this foodborne pathogen, the aim of this study was to perform comparative analyses on 80 Brazilian Campylobacter coli genomes isolated from human feces, animals, the environment, and food. Methods include Average Nucleotide Identity (ANI), Gegenees, genomic plasticity, presence of pathogenicity, resistance, and metabolic islands. In addition, virulence analysis in Galleria mellonella were also performed for 18 selected C. coli strains. Results: The ANI values confirmed that all strains belonged to the C. coli species. Phylogenetic analyses demonstrated the evolutionary relationships among the studied strains, highlighting the genetic diversity among them. The differences in shared and deleted regions of the studied genomes were demonstrated, with 16 genomic islands identified, including 4 metabolic islands, 4 resistance islands, and 8 pathogenicity islands. We detected genes associated with chemotaxis, exotoxin production, antimicrobial resistance, stress response, defense mechanisms, and intracellular survival among these islands, highlighting the pathogenic potential of these strains. Two strains isolated from human and one from animal showed high virulence, killing 100% of Galleria mellonella larvae. Two strains isolated from the environment and two isolated from food killed 70–90% of the larvae and were classified as virulent. Three strains isolated from animal, two from human, two from the environment and one from food killed 30% to 60% of the larvae and were considered of intermediate virulence. Campylobacter jejuni ATCC 33291, one strain isolated from human and one from food killed 10 to 20% of the larvae and were considered of low virulence. One strain isolated from food did not kill any larvae and was considered avirulent. Conclusions: The results obtained highlighted the genetic diversity, pathogenic and virulence potential of many of the C. coli strains studied, contributing for a more complete characterization of this important pathogen recognized as a cause of human gastroenteritis.
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