Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/7004
Type
ArticleCopyright
Restricted access
Sustainable Development Goals
09 Indústria, inovação e infraestruturaCollections
Metadata
Show full item record
IDENTIFICATION AND CHARACTERIZATION OF BIOEMULSIFIER-PRODUCING YEASTS ISOLATED FROM EFFLUENTS OF A DAIRY INDUSTRY
Author
Affilliation
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brazil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brazil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brazil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brazil.
Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Laboratório de Química de Produtos Naturais. Belo Horizonte, MG, Brazil.
Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Laboratório de Química de Produtos Naturais. Belo Horizonte, MG, Brazil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brazil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brazil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brazil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brazil.
Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Laboratório de Química de Produtos Naturais. Belo Horizonte, MG, Brazil.
Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Laboratório de Química de Produtos Naturais. Belo Horizonte, MG, Brazil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brazil.
Abstract
New bioemulsifier-producing yeasts were isolated from the biological wastewater treatment plant of a dairy industry. Of the 31 bioemulsifier-producing strains, 12 showed emulsifying activity after 2months of incubation, with E(24) values ranging from 7% to 78%. However, only Trichosporon loubieri CLV20, Geotrichum sp. CLOA40, and T. montevideense CLOA70 exhibited high emulsion-stabilizing capacity, with E(24) values of 78%, 67%, and 66%, respectively. These isolates were shown to induce a strong emulsion stabilizing activity rather than the reduction of the interfacial tension. These strains exhibited similar growth rates in the exponential growth phase, with a clear acceleration after 24h and stabilization of the activity after 144h. Emulsification and stability properties of the bioemulsifiers were compared to those of commercial surfactants after the addition of NaCl and exposure to temperature of 100 degrees C. The compounds produced by the isolates appeared to be lipid-polysaccharide complexes. Gas chromatograph analysis of the lipidic fraction of the bioemulsifiers from CLV20, CLOA40, and CLOA70 shows the prevalence of (9Z,12Z)-octadeca-9,12-dienoic acid, in concentrations of 42.8%, 25.9%, and 49.8%, respectively. The carbohydrate composition, as determined by GC-MS of their alditol acetate derivatives, showed a predominance of mannose, galactose, xylose and arabinose.
Share