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Sustainable Development Goals
11 Cidades e comunidades sustentáveisCollections
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EATING PATTERNS IN THE BRAZILIAN LONGITUDINAL STUDY OF ADULT HEALTH (ELSA-BRASIL): AN EXPLORATORY ANALYSIS
Patrones alimenticios en el Estudio Longitudinal de Salud del Adulto (ELSA-Brasil): un análisis exploratorio
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Padrões alimentares no Estudo Longitudinal de Saúde do Adulto (ELSA-Brasil): uma análise exploratóriaPatrones alimenticios en el Estudio Longitudinal de Salud del Adulto (ELSA-Brasil): un análisis exploratorio
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Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sérgio Arouca. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Programa de Computação Científica. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Programa de Computação Científica. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Faculdade de Medicina. Porto Alegre, RS, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Faculdade de Medicina. Porto Alegre, RS, Brasil.
Universidade Federal do Espírito Santo. Centro de Ciências da Saúde. Vitória, ES, Brasil.
Universidade Federal do Espírito Santo. Centro de Ciências da Saúde. Vitória, ES, Brasil.
Universidade de São Paulo. Hospital Universitário. São Paulo, SP, Brasil.
Universidade Federal da Bahia. Instituto de Saúde Coletiva. Salvador, BA, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sérgio Arouca. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sérgio Arouca. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Programa de Computação Científica. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Programa de Computação Científica. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Faculdade de Medicina. Porto Alegre, RS, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Faculdade de Medicina. Porto Alegre, RS, Brasil.
Universidade Federal do Espírito Santo. Centro de Ciências da Saúde. Vitória, ES, Brasil.
Universidade Federal do Espírito Santo. Centro de Ciências da Saúde. Vitória, ES, Brasil.
Universidade de São Paulo. Hospital Universitário. São Paulo, SP, Brasil.
Universidade Federal da Bahia. Instituto de Saúde Coletiva. Salvador, BA, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sérgio Arouca. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sérgio Arouca. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract
The food consumption of 15,071 public employees was analyzed in six
Brazilian cities participating in the baseline for Brazilian Longitudinal
Study of Adult Health (ELSA-Brasil, 2008-2010) with the aim of identifying
eating patterns and their relationship to socio-demographic variables.
Multiple correspondence and cluster analysis were applied. Four patterns
were identified, with their respective frequencies: “traditional” (48%);
“fruits and vegetables” (25%); “pastry shop” (24%); and “diet/light” (5%) The
“traditional” and “pastry shop” patterns were more frequent among men,
younger individuals, and those with less schooling. “Fruits and vegetables”
and “diet/light” were more frequent in women, older individuals, and those
with more schooling. Our findings show the inclusion of new items in the
“traditional” pattern and the appearance of the “low sugar/low fat” pattern
among the eating habits of Brazilian workers, and signal socio-demographic
and regional differences.
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