Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/14671
Type
ArticleCopyright
Open access
Collections
- IOC - Artigos de Periódicos [12968]
Metadata
Show full item record
CHARACTERIZATION OF A FOODBORNE OUTBREAK CAUSED BY SALMONELLA ENTERITIDIS IN ARACAJU, STATE OF SERGIPE, BRAZIL
Gastroenterite
Salmonella enteritidis
Doenças Transmitidas por Alimentos
Author
Affilliation
Universidade Federal de Sergipe. Departamento de Morfologia. Laboratório de Bacteriologia. São Cristóvão, SE, Brasil.
Universidade do Grande Rio. Escola de Ciências da Saúde. Laboratório de Genética Humana. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Genética Humana. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Tiradentes. Programa de Pós-Graduação em Saúde e Ambiente. Aracaju, SE, Brasil.
Universidade Federal de Sergipe. Departamento de Morfologia. Laboratório de Parasitologia. Aracaju, SE, Brasil.
Universidade Federal de Sergipe. Departamento de Morfologia. Laboratório de Virologia Comparada. Aracaju, SE, Brasil.
Universidade do Grande Rio. Escola de Ciências da Saúde. Laboratório de Genética Humana. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Genética Humana. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Tiradentes. Programa de Pós-Graduação em Saúde e Ambiente. Aracaju, SE, Brasil.
Universidade Federal de Sergipe. Departamento de Morfologia. Laboratório de Parasitologia. Aracaju, SE, Brasil.
Universidade Federal de Sergipe. Departamento de Morfologia. Laboratório de Virologia Comparada. Aracaju, SE, Brasil.
Abstract
In December 2001, an outbreak of foodborne gastroenteritis infected 114 of 161 people who ate at a restaurant in
Aracaju, State of Sergipe, Brazil. Methods: The epidemiological and microbiological aspects of the outbreak were characterized.
Results: Potato salad made with homemade mayonnaise and stored at unsuitable temperatures was associated with increased
risk of foodborne infection. Salmonella Enteritidis was isolated from the diarrheal stools of the hospitalized patients, and
genotyping of the fecal samples generated identical randomly amplifi ed polymorphic deoxyribonucleic acid (DNA) profi les.
Conclusions: To the best of our knowledge, this is the fi rst and the only record of a gastrointestinal outbreak in Sergipe.
Keywords in Portuguese
SergipeDeCS
Doenças das Aves DomésticasGastroenterite
Salmonella enteritidis
Doenças Transmitidas por Alimentos
Share