Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/45841
Type
ArticleCopyright
Open access
Sustainable Development Goals
02 Fome zero e agricultura sustentávelCollections
- BSB - Artigos de Periódicos [902]
- ENSP - Artigos de Periódicos [2412]
Metadata
Show full item record
AVALIAÇÃO DO FOMENTO DE PESQUISAS EM ALIMENTAÇÃO E NUTRIÇÃO APOIADAS PELO MINISTÉRIO DA SAÚDE, DE 2002 A 2017
Nutrição
Avaliação da pesquisa em saúde
Agenda de pesquisa em saúde
Alternative title
Evaluation of research promotion in food and nutrition supported by the Ministry of Health, from 2002 to 2017Affilliation
Ministério da Saúde. Departamento de Ciência e Tecnologia. Brasília, DF, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Fiocruz Brasília. Brasília, DF, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Fiocruz Brasília. Brasília, DF, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Fiocruz Brasília. Brasília, DF, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Fiocruz Brasília. Brasília, DF, Brasil.
Abstract in Portuguese
O incentivo à pesquisa em saúde é indispensável para apoiar a tomada de decisão no enfrentamento
dos problemas sociais. Este artigo objetiva analisar o fomento à pesquisa do Ministério da Saúde
sobre Alimentação e Nutrição. Trata-se de estudo descritivo com base em informações do período
entre 2002 a 2017, extraídas da plataforma eletrônica “Pesquisa Saúde” do Ministério da Saúde, sendo
consolidadas e analisadas utilizando-se o software Excel. Foram fomentadas 283 pesquisas
relacionadas à temática, sendo 187 na modalidade fomento nacional, 92 por meio do fomento
descentralizado e 4 pesquisas por contratação direta. Verificou-se que não houve distribuição
homogênea do fomento ao longo dos anos estudados. Houve predomínio de pesquisas
epidemiológicas, clínicas e de saúde coletiva. A temática mais contemplada foi segurança alimentar,
refletindo a abrangência de ações que englobam essa linha. O fomento constante da pesquisa em
alimentação e nutrição tem sido importante para promover a expansão da ciência e enfrentar as
disparidades regionais na distribuição dos recursos nessa área.
Abstract
Encouraging health research is essential to support decision-making in addressing social problems.
This article aims to analyze the research promotion by Ministry of Health on Food and Nutrition. This
is a descriptive study based on information related to research between 2002 and 2017, which data
was extracted from the Ministry of Health electronic platform "Pesquisa Saúde", consolidated and
analyzed using software Excel. It was financed 283 researches related to food and nutrition, being
187 in the national modality, 92 through decentralized modality and 4 surveys by direct contracting.
There was no homogeneous distribution of the development during the studied years.
Epidemiological, clinical and public health researches predominated. Food security was the theme
more studied, reflecting the scope of actions that encompass this line. The constant promotion of food
and nutrition research has been important in promoting the expansion of science and addressing
regional disparities in the distribution of resources in this area.
Keywords in Portuguese
AlimentaçãoNutrição
Avaliação da pesquisa em saúde
Agenda de pesquisa em saúde
Share