Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/55979
Type
DissertationCopyright
Open access
Sustainable Development Goals
02 Fome zero e agricultura sustentávelCollections
Metadata
Show full item record
AVALIAÇÃO DO CONSUMO ALIMENTAR DE PACIENTES ASSISTIDOS POR UM PROGRAMA DE HIV
Lima, Camila Bezerra Gomes de | Date Issued:
2020
Affilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract in Portuguese
A introdução da terapia antirretroviral de alta atividade (TARV), proporcionou às pessoas que vivem com HIV/AIDS (PVHA), uma redução significativa na ocorrência de infecções oportunistas, tornando a doença um quadro crônico e controlável, e concedendo maior qualidade de vida a esses indivíduos. No entanto, o estado nutricional que antes era caracterizado por perda de peso e desnutrição, atualmente, apresenta-se em transição. O presente estudo objetivou avaliar o consumo alimentar das PVHA e encontrar relações deste com a características socioeconômicas dessa população. Entre os 69 pacientes entrevistados, encontrou-se média de idade de 45,92 (±10,32) anos e a maioria de homens. Quanto a análise de consumo alimentar, encontrou-se consumo insatisfatório de frutas, consumo diário de vegetais A, B e C em pelo menos uma refeição, bem como o consumo de leite e seus derivados. Há a ampla ingestão de arroz, feijão e pão francês, além de consumo de carne de frango como principal fonte proteica. Observou-se ainda, com o auxílio da Análise de Correspondência Múltipla, a formação de clusters que revelam a existência de três perfis alimentares, denominados neste estudo “alimentação rápida”, “tradicional” e “trivial”, este último, sendo o de maior silhueta. Tais achados permitem entender melhor a heterogeneidade que compõe o comportamento alimentar dessa população específica e, assim, dão mais base a elaboração de estratégias de diálogo para educação alimentar e nutricional das PVHA
Abstract
The introduction of highly active antiretroviral therapy (ART) has provided people living with HIV / AIDS (PLWHA) with a significant reduction in the occurrence of opportunistic infections, making the disease a chronic and controllable condition, and providing greater quality of life to these individuals. However, the nutritional status that was previously characterized by weight loss and malnutrition, is currently in transition. The present study aimed to assess the food consumption of PLWHA and to find relationships between it and the socioeconomic characteristics of this population. Among the 69 patients interviewed, the mean age was 45.92 (± 10.32) years and the majority were men. Regarding the analysis of food consumption, it was found unsatisfactory fruit consumption, daily consumption of vegetables A, B and C in at least one meal, as well as the consumption of milk and its derivatives. There is a wide intake of rice, beans and French bread, in addition to consumption of chicken meat as the main protein source. It was also observed, with the aid of the Multiple Correspondence Analysis, the formation of clusters that reveal the existence of three food profiles, named in this study "fast food", "traditional" and "trivial", the latter being the most silhouette. Such findings allow a better understanding of the heterogeneity that makes up the eating behavior of this specific population and, thus, give more basis to the development of dialogue strategies for food and nutrition education for PLWHA
Share