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A PILOT STUDY OF DIETETIC, PHENOTYPIC, AND GENOTYPIC FEATURES INFLUENCING HYPERTENSIVE DISORDERS OF PREGNANCY IN WOMEN WITH PREGESTATIONAL DIABETES MELLITUS
Author
Affilliation
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Programa de Pós-Graduação em Nutrição. Rio de Janeiro, RJ, Brazil / Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro. Escola de Nutrição. Rio de Janeiro, RJ, Brazil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Programa de Pós-Graduação em Nutrição. Rio de Janeiro, RJ, Brazil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Genética Humana. Rio de Janeiro, RJ, Brazil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Programa de Pós-Graduação em Nutrição. Rio de Janeiro, RJ, Brazil / Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro. Escola de Nutrição. Rio de Janeiro, RJ, Brazil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Programa de Pós-Graduação em Nutrição. Rio de Janeiro, RJ, Brazil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Infectologia Evandro Chagas. Rio de Janeiro, RJ, Brazil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Genética Humana. Rio de Janeiro, RJ, Brazil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Genética Humana. Rio de Janeiro, RJ, Brazil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Faculdade de Medicina. Departamento de Clínica Médica. Rio de Janeiro, RJ, Brazil.
Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Faculdade de Medicina. Programa de Pós-Graduação em Epidemiologia. Programa de Pós-Graduação em Alimentação, Nutrição e Saúde. Porto Alegre, RS, Brazil.
Precision Nutrition and Cardiometabolic Health Program. IMDEA Food Institute (Instituto Madrileño de Estudos Avanzados en Alimentación). Crta. de Canto Blanco, Madrid, Spain.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Programa de Pós-Graduação em Nutrição. Rio de Janeiro, RJ, Brazil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Programa de Pós-Graduação em Nutrição. Rio de Janeiro, RJ, Brazil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Genética Humana. Rio de Janeiro, RJ, Brazil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Programa de Pós-Graduação em Nutrição. Rio de Janeiro, RJ, Brazil / Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro. Escola de Nutrição. Rio de Janeiro, RJ, Brazil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Programa de Pós-Graduação em Nutrição. Rio de Janeiro, RJ, Brazil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Infectologia Evandro Chagas. Rio de Janeiro, RJ, Brazil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Genética Humana. Rio de Janeiro, RJ, Brazil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Genética Humana. Rio de Janeiro, RJ, Brazil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Faculdade de Medicina. Departamento de Clínica Médica. Rio de Janeiro, RJ, Brazil.
Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Faculdade de Medicina. Programa de Pós-Graduação em Epidemiologia. Programa de Pós-Graduação em Alimentação, Nutrição e Saúde. Porto Alegre, RS, Brazil.
Precision Nutrition and Cardiometabolic Health Program. IMDEA Food Institute (Instituto Madrileño de Estudos Avanzados en Alimentación). Crta. de Canto Blanco, Madrid, Spain.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Programa de Pós-Graduação em Nutrição. Rio de Janeiro, RJ, Brazil.
Abstract
Hypertensive disorders of pregnancy (HDP) are a leading cause of maternal and perinatal morbimortality. Dietetic, phenotypic, and genotypic factors influencing HDP were analyzed during a nutrigenetic trial in Rio de Janeiro, Brazil (2016-2020). Pregnant women with pregestational diabetes mellitus (n = 70) were randomly assigned to a traditional or DASH diet group. Systolic blood pressure (SBP) and diastolic blood pressure (DBP) were measured during prenatal visits and HDP were diagnosed using international criteria. Phenotypic data were obtained from medical records and personal interviews. Genotyping for FTO and ADRB2 polymorphisms used RT-PCR. Linear mixed-effect models and time-to-event analyses were performed. The variables with significant effect on the risk for progression to HDP were: black skin color (adjusted hazard ratio [aHR] 8.63, p = 0.01), preeclampsia in previous pregnancy (aHR 11.66, p < 0.01), SBP ≥ 114 mmHg in the third trimester (aHR 5.56, p 0.04), DBP ≥ 70 mmHg in the first trimester (aHR 70.15, p = 0.03), mean blood pressure > 100 mmHg (aHR 18.42, p = 0.03), and HbA1c ≥ 6.41% in the third trimester (aHR 4.76, p = 0.03). Dietetic and genotypic features had no significant effect on the outcome, although there was limited statistical power to test both.
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