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https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/61004
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Papers presented at eventsCopyright
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Sustainable Development Goals
09 Indústria, inovação e infraestruturaCollections
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EVALUATION OF STENOTROPHOMONAS MALTOPHILIA AGGREGATIVE CAPACITY AND BIOFILM STRUCTURE APPLIED TO CONTAMINATION CONTROL STRATEGY IN A PHARMACEUTICAL INDUSTRY FACILITY
Author
Affilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Tecnologia em Imunobiológicos. Laboratório de Controle Microbiológico. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Tecnologia em Imunobiológicos. Laboratório de Microbiologia de Alimentos e Saneantes. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Tecnologia em Imunobiológicos. Laboratório de Controle Microbiológico. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Tecnologia em Imunobiológicos. Laboratório de Controle Microbiológico. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Tecnologia em Imunobiológicos. Laboratório de Controle Microbiológico. Rio de Janeiro, RJ, Brasil
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Tecnologia em Imunobiológicos. Laboratório de Controle Microbiológico. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Tecnologia em Imunobiológicos. Laboratório de Controle Microbiológico. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Tecnologia em Imunobiológicos. Laboratório de Controle Microbiológico. Rio de Janeiro, RJ, Brasil
Abstract
The Gram-negative bacterium Stenotrophomonas maltophilia is frequently isolates from pharmaceutical facilities, especially in water systems (COSTA et
al., 2017; SELIM et al., 2020). The biofilms formed by these microorganisms help them to acquire greater resistance to the action of physical and chemical
agents, which may contribute to the prevalence of these pathogens in some environments. After biofilm formation, additional microorganisms can
proliferate by aggregation and detach from the surface in different stages of the production chain. This event can limit the efficiency of random sampling in
quality control and affect the release of a batch (PDA, 2015; VASCONCELLOS et al., 2021). This study aimed to evaluate the aggregative capacity and the
structure of the biofilm by Scanning Electron Microscopy (SEM).
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