Author | Costa, Juliana de Castro Beltrão da | |
Author | Freitas, Elaine Ibrahim de | |
Author | Lemos, Anderson Almeida de | |
Author | Rosas, Carla de Oliveira | |
Author | Medeiros, Valéria de Mello | |
Author | Warnken, Márcia Barbosa | |
Author | Miyazaki, Neide Hiromi Tokumaru | |
Author | Marin, Victor Augustus | |
Access date | 2014-11-14T11:03:51Z | |
Available date | 2014-11-14T11:03:51Z | |
Document date | 2012 | |
Citation | COSTA, J. C. B. et al. Isolation of Staphylococcus from minas frescal type cheese and detection of enterotoxin genes. Revista do Instituto Adolfo Lutz, São Paulo, v. 71, n. 2, p. 250-258, 2012. | pt_BR |
ISSN | 0073-9855 | |
URI | https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/8867 | |
Abstract in Portuguese | Neste trabalho foi realizado o isolamento de Staphylococcus spp. de queijo minas frescal, e para esta finalidade foi padronizado um protocolo multiplex PCR (M-PCR) para efetuar a detecção de genes de enterotoxinas clássicas (sea, seb, sec, sed e see) de Staphylococcus aureus, usando-se o gene femA como controle positivo para cepas de S. aureus. Foi testada a detecção direta de bactérias de amostras de queijo minas frescal e do alimento artificialmente contaminado. Cento e onze colônias (104 coagulase-positivas e sete coagulase-negativas) foram selecionadas e analisadas por M-PCR e, dentre essas, 34 colônias (30.62%) foram positivas para pelo menos um dos cinco genes de enterotoxinas analisados. Os genes que codificam as enterotoxinas sea e seb foram os mais frequentemente detectados. O estudo de isolamento de estafilococos coagulase-positivos revelaram que 40% das amostras demonstraram contagens bacterianas acima do limite considerado como aceitável pela legislação brasileira. | pt_BR |
Language | eng | pt_BR |
Publisher | Instituto Adolfo Lutz | pt_BR |
Rights | open access | pt_BR |
Subject in Portuguese | PCR | pt_BR |
Subject in Portuguese | Staphylococcus | pt_BR |
Subject in Portuguese | Queijo | pt_BR |
Title | Isolation of Staphylococcus from minas frescal type cheese and detection of enterotoxin genes | en |
Alternative title | Isolamento de Staphylococcus de queijo minas frescal e detecção de genes de enterotoxinas | pt_BR |
Type | Article | pt_BR |
Abstract | This work aimed at isolating Staphylococcus spp. from minas frescal type cheese, and for this purpose a Multiplex PCR (M-PCR) was standardized for detecting the classical Staphylococcus aureus enterotoxin genes (sea, seb, sec, sed and see), using the femA gene as a positive control for S. aureus strains. Bacterial detection directly from the minas frescal type cheese and from artificially contaminated food was tested. One hundred eleven colonies (104 coagulase-positive and seven coagulase-negative) were selected for performing M-PCR assay. Thirty-four colonies (30.62%) were positive for at least one of the five enterotoxin genes analyzed; enterotoxins sea and seb were the most frequently detected. The study on Staphylococci coagulase-positive samples revealed that 40% of the samples showed bacterial counts above the limit established by Brazilian legislation. | en |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Microbiologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Microbiologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Microbiologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Microbiologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Microbiologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Microbiologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Microbiologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Subject | PCR | en |
Subject | Staphylococcus | en |
Subject | Cheese | en |
DeCS | Reação em Cadeia da Polimerase | pt_BR |
DeCS | Staphylococcus aureus | pt_BR |
DeCS | Queijo | pt_BR |
DeCS | Contaminação de Alimentos | pt_BR |