Please use this identifier to cite or link to this item: https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/12138
Title: Dietary intake and health effects of selected toxic elements
Other Titles: Ingestão alimentar e efeitos sobre a saúde de alguns elementos químicos tóxicos
Authors: Silva, André Luiz Oliveira da
Barrocas, Paulo Rubens Guimarães
Jacob, Silvana do Couto
Moreira, Josino Costa
Affilliation: Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sérgio Arouca. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sérgio Arouca. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sérgio Arouca. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract: As atividades antrópicas têm contribuído para a introdução e dispersão de várias substâncias químicas no ambiente, incluindo metais e metaloides tóxicos, aumentando os níveis de exposição humana a eles. Alimentos contaminados constituem uma importante via de contaminação humana e podem representar sérios riscos à saúde. Esta revisão discute a absorção e os efeitos de alguns elementos químicos tóxicos, especificamente Cd, Hg, Pb e As, sobre a saúde humana.
Abstract: Anthropogenic activities have being contributing to the spread of toxic chemicals into the environment, including several toxic metals and metalloids, increasing the levels of human exposure to many of them. Contaminated food is an important route of human exposure and may represent a serious threat to human health. This mini review covers the health effects caused by toxic metals, especially Cd, Hg, Pb and As, the most relevant toxic elements from a human health point of view.
Keywords: Bioavailability
Contamination
Heavy Metals
Metal Toxicity
keywords: Biodisponibidade
Contaminação
Metais Pesados
Toxicidade
DeCS: Contaminação de Alimentos
Metais Pesados
Toxicidade
Issue Date: 2005
Publisher: Sociedade Brasileira de Fisiologia Vegetal
Citation: SILVA, A. L. O. et al. Dietary intake and health effects of selected toxic elements. Braz. J. Plant Physiol., São Paulo, v. 17, n. 1, p. 79-93, 2005.
DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1677-04202005000100007
ISSN: 1677-0420
Copyright: open access
Appears in Collections:INCQS - Artigos de Periódicos

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Braz_J_Plant_Physiol_17_79-93.pdf186.32 kBAdobe PDFView/Open


FacebookTwitterDeliciousLinkedInGoogle BookmarksBibTex Format mendeley Endnote DiggMySpace

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.