Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/31280
Type
ArticleCopyright
Restricted access
Embargo date
2030-01-01
Collections
- IOC - Artigos de Periódicos [12967]
Metadata
Show full item record
ASSESSMENT OF VIRAL AND BACTERIAL CONTAMINATION OF FRESH AND RIPENED SEMI-HARD CHEESES
Contaminação
Queijo Minas
Queijo Prato
Norovirus
Inocuidade dos Alimentos
Author
Affilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Virologia Comparada e Ambiental. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Virologia Comparada e Ambiental. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Virologia Comparada e Ambiental. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Virologia Comparada e Ambiental. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Virologia Comparada e Ambiental. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Imunologia. Laboratório de Vacinas Virais, Biofarmacêuticas e Cultura Celular. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Virologia Comparada e Ambiental. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Virologia Comparada e Ambiental. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Virologia Comparada e Ambiental. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Virologia Comparada e Ambiental. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Virologia Comparada e Ambiental. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Imunologia. Laboratório de Vacinas Virais, Biofarmacêuticas e Cultura Celular. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Virologia Comparada e Ambiental. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Abstract
This study aimed to evaluate viral and bacterial contamination from typical Brazilian cheeses, such as Minas (fresh) and Prato (ripened), commercially obtained in the Greater Metropolitan Region of the State of Rio de Janeiro, Brazil. Minas [30], Prato [30] and sliced Prato [30] cheese samples were investigated for norovirus genogroup I and II (NoV GI-II) and human adenovirus (HAdV) by direct nucleic acid extraction using TRIzol and amplification by TaqMan based quantitative polymerase chain reaction. Listeria monocytogenes, Salmonella spp., coagulase-positive staphylococci (CPS) and fecal coliforms were also assessed by using standard counting methods. NoV GI and GII were detected in one sample (1.1%) each and HAdV in nine samples (10.0%) while bacteriological analysis revealed five samples (5.5%) contaminated with L. monocytogenes, 27 (30.0%) with fecal coliforms and 10 (11.1%) with CPS. Salmonella spp. was not detected in any sample. Viruses were detected in 11 samples (12.2%), of which 9 met the microbiological criteria used to evaluate the microbiological quality of the cheeses, stressing the importance of considering virological parameters for monitoring this food matrix.
Keywords in Portuguese
AdenovírusContaminação
Queijo Minas
Queijo Prato
Norovirus
Inocuidade dos Alimentos
Share