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https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/50194
Type
ArticleCopyright
Restricted access
Embargo date
2023
Sustainable Development Goals
02 Fome zero e agricultura sustentável03 Saúde e Bem-Estar
06 Água potável e saneamento
14 Vida na água
Collections
- IOC - Artigos de Periódicos [12982]
Metadata
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ARSENIC CONTAMINATION IN WIDELY CONSUMED CARIBBEAN SHARPNOSE SHARKS IN SOUTHEASTERN BRAZIL: BASELINE DATA AND CONCERNS REGARDING FISHERIES RESOURCES
Pesca artesanal
Contaminação de frutos do mar
Saúde Pública
Segurança alimentar
Author
Affilliation
Fundação Instituto da Pesca do Estado do Rio de Janeiro. Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal Fluminense. Programa de Pós-Graduação em Geociências (Geoquímica). Niterói, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Avaliação e Promoção da Saúde Ambiental. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Biologia Marinha. Laboratório de Biologia e Tecnologia Pesqueira. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro. Departamento de Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Programa de Pós-Graduação em Geociências (Geoquímica). Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal Fluminense. Departamento de Geoquímica. Laboratório de Geogquímica do Antropoceno. Niterói, RJ, Brasil.
Grupo de Estudos de Mamíferos Marinhos da Região dos Lagos. Araruama, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Avaliação e Promoção da Saúde Ambiental. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Avaliação e Promoção da Saúde Ambiental. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Biologia Marinha. Laboratório de Biologia e Tecnologia Pesqueira. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro. Departamento de Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Programa de Pós-Graduação em Geociências (Geoquímica). Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal Fluminense. Departamento de Geoquímica. Laboratório de Geogquímica do Antropoceno. Niterói, RJ, Brasil.
Grupo de Estudos de Mamíferos Marinhos da Região dos Lagos. Araruama, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Avaliação e Promoção da Saúde Ambiental. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract
Although shark meat is consumed worldwide, elevated arsenic (As) concentrations have been increasingly reported.
The Caribbean sharpnose shark (Rhizoprionodon porosus) is a widely consumed fishing resource in Brazil,
with scarce information on As burdens to date. Herein, commercial-sized juvenile Caribbean sharpnose sharks
from Rio de Janeiro (Brazil) were assessed in this regard, presenting significantly higher hepatic As concentrations
in males (8.24 ± 1.20 mg kg-1 wet weight; n = 12) compared to females (6.59 ± 1.87 mg kg-1 w.w.; n =
8), and a positive correlation (r = 0.74) was noted between female muscle and liver As concentrations, indicating
systemic inter-tissue transport not evidenced in males. Arsenic concentrations were over the maximum
permissible As limit established in Brazilian legislation for seafood and calculated Target Hazard Quotients
suggest consumption risks, although cancer risks were not evidenced. Therefore, Public Health concerns with
regard to Caribbean sharpnose shark As burdens deserve careful attention.
Keywords in Portuguese
Arsênico totalPesca artesanal
Contaminação de frutos do mar
Saúde Pública
Segurança alimentar
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