Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/51380
PROPOSTA DE DESENVOLVIMENTO DE UM SISTEMA DE INFORMAÇÃO GEOGRÁFICA PARA ANÁLISE ESPACIAL DOS INDICADORES DE NUTRIÇÃO COMO SUPORTE À GESTÃO NO ÂMBITO DO SISTEMA ÚNICO DE SAÚDE
Oliveira, Kathleen Sousa | Date Issued:
2008
Alternative title
A proposal for the geographic information system develpment to the spacial analyses of nutrition indicators as a management suport in the public health systemAuthor
Advisor
Affilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Diretoria Regional de Brasília. Brasília, DF, Brasil.
Abstract in Portuguese
Os indicadores de alimentação e nutrição gerados pela Vigilância Alimentar
e Nutricional constituem um conjunto de informações essenciais para o processo de
planejamento e tomada de decisão para as políticas de saúde. Atualmente, o
SISVAN não permite descrever a distribuição geográfica dos agravos nutricionais da
população em relação aos serviços de saúde, às condições sócio-econômicas e ao
componente alimentar. Com isso, dificulta-se ao gestor a percepção do ambiente
em que vive, considerando as complexas relações de determinação do estado de
nutrição, podendo impossibilitar a geração de um conhecimento que leve à uma
ação pública mais eficaz. Assim foi desenvolvida a proposta de um Sistema de
Informação Geográfica para descrever a distribuição espacial de problemas
nutricionais, no intuito de agregar valor às informações para subsidiar e qualificar a
tomada de decisão. Por ser um projeto de longo prazo os maiores riscos estão
associados à perda de recursos humanos ao longo do processo, baixo
financiamento e sobretudo o não estabelecimento de parcerias. Espera-se com o
SIG permitir aos sujeitos envolvidos no processo de planejamento e gestão, uma
aproximação com a realidade e a otimização do conhecimento, possibilitando uma
melhor gestão das políticas de alimentação e nutrição.
Abstract
The food and nutrition indicators generated by the Food and Nutrition
Surveillance System (SISVAN) gather essential information for the planning and
decision-making process related to health policies. Currently, the System does not
offer users a feature to describe geographically the distribution of the population´s
nutritional disorders compared to health services, social and economic factors and
dietary components. As a result, managers face difficulties to understand the
environment in which those populations live and to take into consideration the
complex relations of their nutritional status, what might impact the knowledge
produced and lead to inefficient actions by the public sector. The purpose of this
work is to suggest a Geographic Information System (GIS) that is capable of
providing spacial distribution of nutritional disorders with the aim of adding value to
the information available and qualify the decision-making process. Being a long term
project, greatest risks are associated to the loss of human resources along the
process, budgetary restraints and, above all, failure to establish fundamental
partnerships.The GIS is expected to promote a closer contact between actors
involved in the planning and management and the reality they deal with. In the end,
expected results include knowledge optimization and sharing leading to the
improvement of food and nutrition policies.
Share