Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/52651
Type
ThesisCopyright
Open access
Sustainable Development Goals
02 Fome zero e agricultura sustentávelCollections
Metadata
Show full item record
DESENVOLVIMENTO DE UM INSTRUMENTO PARA AVALIAÇÃO DA PERCEPÇÃO DO AMBIENTE ALIMENTAR DOMÉSTICO
Ambiente Alimentar Doméstico Percebido
Modelo Conceitual
Validade
Técnica Delphi
Perceived Home Food Environment
Conceptual Model
Validity
Delphi Technique
Alvadia, Larissa Haydée Costa | Date Issued:
2021
Alternative title
Development of an instrument to evaluate home perceived food environmentAdvisor
Affilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract in Portuguese
Introdução: O ambiente alimentar doméstico de adultos ainda é pouco explorado e as investigações sobre esse ambiente em grande parte dos estudos, se restringe à dimensão de disponibilidade de alimentos. Objetivo: Elaborar um instrumento que permita caracterizar a percepção de adultos acerca do ambiente alimentar doméstico. Métodos: Este é um trabalho realizado com uma abordagem metodológica multimétodo. Foram realizadas revisão de escopo da literatura com o objetivo de reunir informações sobre o ambiente alimentar doméstico percebido (AADP), desenvolvimento de um quadro de domínios, subdomínios, dimensões e aspectos relacionados àquele e um modelo conceitual gráfico preliminar. Utilizando-se a técnica Delphi, o modelo foi aprimorado e, então, desenvolvido um instrumento preliminar para avaliar o AADP. Resultados: A revisão evidenciou uma carência de estudos com foco em adultos. O quadro de dimensões e o modelo gráfico atingiram alto grau de concordância entre os especialistas e apresenta quatro domínios (fatores internos e externos do ambiente alimentar): macroambiente, ambiente alimentar comunitário, características individuais e AADP que inclui elementos físicos e sociais. A construção do instrumento foi guiada pelo modelo e avalia duas dimensões (AADP e características individuais). A versão preliminar do instrumento também apresentou alto grau de concordância entre os especialistas, em relação aos itens com a maioria dos IVC acima de 0,8. Conclusões: O modelo gráfico, o quadro e o instrumento têm uma boa validade de face e conteúdo e apresentam um conjunto de definições e conceitos que podem auxiliar na compreensão desse ambiente. O instrumento e o modelo demonstram potencial de se tornarem importantes ferramentas para avaliar o AADP.
Abstract
Introduction: The home food environment of adults is less explored and investigations about this environment in most studies are restricted to the dimension of availability of food. Objective: To develop an instrument that allows evaluation of the perception of adults about the perceived home food environment (PHFE). Methods: This study was conducted with a multi-method approach. A scoping literature review was carried out in order to gather information about the PHFE, develop a framework of domains, subdomains, dimensions and aspects of the environment and a preliminary graphic conceptual model. Using the Delphi technique, the model was improved and a preliminary instrument to assess the PHFE was developed. Results: The scoping review showed that studies of the home food environment with adults are scarce. The framework and the graphic model reached a high degree of agreement among experts and presents four domains (internal and external factors of the food environment): macroenvironment, community food environment, individual characteristics and PHFE that includes physical and social elements. The development of the instrument was guided by the model and assesses two dimensions (PHFE and individual characteristics). The preliminary version of the instrument also showed a high degree of agreement among experts in regards to the items, with most content validity index above 0.8. Conclusions: The graphic model, framework and instrument have good face and content validity and present a set of definitions and concepts that can help in understanding this environment. The instrument and model have the potential to become important tools for assessing the PHFE.
Keywords in Portuguese
Ambiente Alimentar DomésticoAmbiente Alimentar Doméstico Percebido
Modelo Conceitual
Validade
Técnica Delphi
Keywords
Home Food EnvironmentPerceived Home Food Environment
Conceptual Model
Validity
Delphi Technique
Share