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Sustainable Development Goals
02 Fome zero e agricultura sustentávelCollections
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TOXIC METALS AND METALLOIDS IN INFANT FORMULAS MARKETED IN BRAZIL, AND CHILD HEALTH RISKS ACCORDING TO THE TARGET HAZARD QUOTIENTS AND TARGET CANCER RISK
Segurança alimentar
Saúde na primeira infância
Metais tóxicos
Risco de quociente de perigo
Risco toxicológico
Risco cancerígeno
Food safety
Early childhood health
Toxic metals
Hazard quotient risk
Toxicological risk
Carcinogenic risk
Author
Affilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Programa de Pós-Graduação em Vigilância Sanitária. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Centro de Análise de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Medicina Veterinária. Programa de Pós-Graduação em Higiene Veterinária. Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Química. Pós-Graduação em Ciência dos Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Centro de Análise de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Medicina Veterinária. Programa de Pós-Graduação em Higiene Veterinária. Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de janeiro, RJ, Brasil.
Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro. Departamento de Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz.Laboratório de Avaliação e Promoção da Saúde Ambiental. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Programa de Pós-Graduação em Vigilância Sanitária. Rio de Janeiro, RJ, Brasil
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Química. Pós-Graduação em Ciência dos Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Química. Pós-Graduação em Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Medicina Veterinária. Programa de Pós-Graduação em Higiene Veterinária. Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Escola de Medicina Veterinária e Ciência Animal. Laboratório de Inspeção e Tecnologia de Leite e Derivados. Salvador, BA, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Programa de Pós-Graduação em Vigilância Sanitária. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Centro de Análise de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Medicina Veterinária. Programa de Pós-Graduação em Higiene Veterinária. Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Química. Pós-Graduação em Ciência dos Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Química. Pós-Graduação em Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil..
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Química. Pós-Graduação em Ciência dos Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Centro de Análise de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Medicina Veterinária. Programa de Pós-Graduação em Higiene Veterinária. Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de janeiro, RJ, Brasil.
Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro. Departamento de Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz.Laboratório de Avaliação e Promoção da Saúde Ambiental. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Programa de Pós-Graduação em Vigilância Sanitária. Rio de Janeiro, RJ, Brasil
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Química. Pós-Graduação em Ciência dos Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Química. Pós-Graduação em Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Medicina Veterinária. Programa de Pós-Graduação em Higiene Veterinária. Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Escola de Medicina Veterinária e Ciência Animal. Laboratório de Inspeção e Tecnologia de Leite e Derivados. Salvador, BA, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Programa de Pós-Graduação em Vigilância Sanitária. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Centro de Análise de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Medicina Veterinária. Programa de Pós-Graduação em Higiene Veterinária. Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Química. Pós-Graduação em Ciência dos Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Química. Pós-Graduação em Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil..
Abstract
Children are highly vulnerable to chemical exposure. Thus, metal and metalloid in infant
formulas are a concern, although studies in this regard are still relatively scarce. Thus, the presence
of aluminum, arsenic, cadmium, tin, mercury, lead, and uranium was investigated in infant
formulas marketed in Brazil by inductively coupled plasma mass spectrometry, and the Target
Hazard Quotients (THQ) and Target Cancer Risk (TCR) were calculated in to assess the potential
risk of toxicity for children who consume these products continuously. Aluminum ranging from
0.432 0.049 to 1.241 0.113 mg kg1, arsenic from 0.012 0.009 to 0.034 0.006 mg kg1, and tin
from 0.007 0.003 to 0.095 0.024 mg kg1 were the major elements, while cadmium and uranium
were present at the lowest concentrations. According to the THQ, arsenic contents in infant formulas
showed a THQ > 1, indicating potential health risk concerns for newborns or children. Minimal
carcinogenic risks were observed for the elements considered carcinogenic. Metabolic and nutritional
interactions are also discussed. This study indicates the need to improve infant formula surveillance
concerning contamination by potentially toxic and carcinogenic elements.
Keywords in Portuguese
Análise de alimentosSegurança alimentar
Saúde na primeira infância
Metais tóxicos
Risco de quociente de perigo
Risco toxicológico
Risco cancerígeno
Keywords
Food analysisFood safety
Early childhood health
Toxic metals
Hazard quotient risk
Toxicological risk
Carcinogenic risk
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