Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/58112
Type
ArticleCopyright
Restricted access
Collections
- INCQS - Artigos de Periódicos [394]
- IOC - Artigos de Periódicos [12982]
Metadata
Show full item record
TOXIC METAL AND METALLOID CONTAMINATION IN SEAFOOD FROM AN EUTROPHIC BRAZILIAN ESTUARY AND ASSOCIATED PUBLIC HEALTH RISKS
Author
Affilliation
Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Veterinária. Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal da Paraíba. Centro de Ciências Agrárias. Departamento de Zootecnia. Areia, PB, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Programa de Pós-Graduação em Ciência de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro. Departamento de Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Avaliação e Promoção da Saúde Ambiental. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Biológicas e da Saúde. Instituto de Biociências. Laboratório de Ictiologia Teórica e Aplicada. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Veterinária. Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal da Paraíba. Centro de Ciências Agrárias. Departamento de Zootecnia. Areia, PB, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Programa de Pós-Graduação em Ciência de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro. Departamento de Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Avaliação e Promoção da Saúde Ambiental. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Biológicas e da Saúde. Instituto de Biociências. Laboratório de Ictiologia Teórica e Aplicada. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Veterinária. Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract
Guanabara Bay (GB) is a highly contaminated estuarine system and an important fishing area in Southeastern Brazil. In this regard, knowledge concerning the association of certain contaminants in seafood to abiotic factors and human health risk assessments is still understudied. Therefore, this study aimed to quantify nine toxic elements in highly consumed crabs, shrimp, and squid, and associate the results with abiotic factors. A human health risk assessment was also performed. Our findings indicate that crabs are the main bioaccumulators. Transparency and depth were noteworthy for all three taxonomic groups. In general, contaminant concentrations were below the limits established by different international agencies, except for As, which was higher than the Brazilian limit (1 mg kg¯¹). However, the Hazard Index identified risks to consumer health for the ingestion of seafood. This study emphasizes the importance of jointly evaluating different toxic elements, for a more accurate health risk assessment.
Share