Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/60066
CONFLICTO E INTERVENCIÓN EN EL MERCADO DE LA LECHE EN LA CIUDAD DE MÉXICO, 1902-1952
Zazueta, Maria del Pilar | Date Issued:
2021
Alternative title
Conflict and intervention in the milk market in Mexico City, 1902-1952Author
Affilliation
The University of Texas at Austin. Austin, TX, EUA.
Abstract in Portuguese
Na primeira metade do século XIX, as autoridades da Cidade do México lutaram para regular o mercado de leite, a fim de aumentar a disponibilidade e o saneamento do produto. Esse processo foi caracterizado por acirradas disputas entre o governo e todos os atores envolvidos na produção, comercialização, distribuição e pasteurização do leite de vaca. Neste artigo, explico como as prioridades econômicas e políticas do governo mexicano, ou seja, proteger os preços ao consumidor e evitar o descontentamento entre os atores do setor de laticínios, foram priorizadas em relação às medidas de saúde pública, como a pasteurização e a luta contra o leite adulterado.
Abstract
In the first half of the nineteenth century, authorities in Mexico City struggled to regulate the milk market in order to increase the product’s availability and sanitation. This process was characterized by bitter disputes between the government and all actors involved in the production, sale, distribution and pasteurization of cow’s milk. In this article I explain how the Mexican government’s economic and political priorities, namely protecting consumer prices and avoiding discontent among the dairy business actors, were prioritized over public health measures, such as pasteurization and the struggle against adulterated milk.
xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-abstractes
En la primera mitad del siglo XX, las autoridades de la Ciudad de México lucharon por regular el mercado de la leche con el fin de aumentar la oferta y la higiene del producto. Este proceso se caracterizó por amargas disputas entre el gobierno y todos los actores involucrados en la producción, venta, distribución y pasteurización de la leche de vaca. En este artículo explico cómo las prioridades económicas y políticas para el gobierno mexicano, es decir, proteger los precios al consumidor así como evitar el descontento entre los actores involucrados en el negocio, tuvieron primacia frente a las medidas de salud pública, como la pasteurización y la lucha contra la adulteración.
Share