Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/65326
Type
ArticleCopyright
Restricted access
Embargo date
2030-12-31
Collections
- INCQS - Artigos de Periódicos [394]
- IOC - Artigos de Periódicos [12980]
Metadata
Show full item record
EFFECTS OF SALINITY ON NAPHTHALENE ADSORPTION AND TOXICITY OF POLYETHYLENE MICROPARTICLES ON ARTEMIA SALINA
Author
Affilliation
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Programa de Pós-Graduação em Vigilância Sanitária. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Biofísica Carlos Chagas Filho. Programa Temático de Saúde Ambiental. Laboratório de Ecofisiologia e Toxicologia de Cianobactérias. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Avaliação e Promoção da Saúde Ambiental. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Medicina Veterinária. Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
University of Massachusetts. Stockbridge School of Agriculture. Amherst, MA, USA.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Biofísica Carlos Chagas Filho. Programa Temático de Saúde Ambiental. Laboratório de Ecofisiologia e Toxicologia de Cianobactérias. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Avaliação e Promoção da Saúde Ambiental. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio ao Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Medicina Veterinária. Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
University of Massachusetts. Stockbridge School of Agriculture. Amherst, MA, USA.
Abstract
Plastic pollution in aquatic ecosystems is increasing and plastic particles may adsorb and transport a diverse array of contaminants, thereby increasing their bioavailability to biota. This investigation aimed to evaluate the effects of varying polyethylene microplastics (PE MPs) and naphthalene (NAPH) concentrations on the survival and feeding rates of the model organism, Artemia salina, as well as NAPH adsorption to microplastics at different salinity levels (17, 75, 35.5 and 52.75 g L‾¹) under selected climate change scenarios. Survival (48 h) and feeding rates (6 h) of A. salina were also monitored, revealing that the presence of higher PE and NAPH concentrations lead to decreased survival rates while also increasing the number and size of microplastic particles in the saline solutions. Higher PE concentrations negatively affected A. salina feeding rates and NAPH concentrations were positively correlated with particle number and size, as well as with NAPH and PE adsorption rates in solution. Our findings demonstrate that the co-occurrence of microplastics and NAPH in aquatic environments can result in detrimental zooplankton survival and feeding rate effects. Furthermore, this interaction may contribute to the accumulation of these contaminants in the environment, highlighting the need to simultaneously monitor and mitigate the presence of microplastics and organic pollutants, like NAPH, in aquatic environments.
Share