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https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/24762
AVALIAÇÃO DA QUALIDADE DE UNIDADES DE ALIMENTAÇÃO E NUTRIÇÃO (UAN) HOSPITALARES: CONSTRUÇÃO DE UM INSTRUMENTO
Vigilância Sanitária
Avaliação
Qualidade dos Alimentos
Técnica Delfos
Coleta de Dados
Higiene dos Alimentos
Wendisch, Carlota | Date Issued:
2010
Alternative title
Quality Evaluation Unit of Food and Nutrition (UAN) Hospital: construction of an instrumentAuthor
Co-advisor
Affilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract in Portuguese
de de Alimentação e Nutrição (UAN) hospitalar, vários cuidados precisam ser
adotados em razão do seu complexo funcionamento. Uma forma de monitorar essa
qualidade seria a avaliação feita pelos serviços de Vigilância Sanitária; entretanto, não
se dispõe de legislação específica nem de instrumento capaz de proporcionar a máxima
precisão. O objetivo deste trabalho foi construir e validar o conteúdo de um
instrumento, denominado Instrumento de Avaliação de Unidades de Alimentação e
Nutrição (IAUAN) para avaliar a qualidade dessas unidades hospitalares no aspecto das
condições higiênico-sanitárias. Este foi construído mediante estudo metodológico e com
base nas dimensões de estrutura, dos processos e dos resultados, fundamentados na
legislação geral sobre alimentos, na literatura científica, em instrumentos já utilizados
por alguns serviços de Vigilância Sanitária e na experiência prática do autor. Para a
validação do conteúdo do instrumento empregou-se o método Delphi, de consenso,
adaptado. Participaram desse processo dez especialistas das áreas de Segurança
Alimentar, Vigilância Sanitária ou Nutrição em Unidade de Alimentação e Nutrição
Hospitalar. O método contou com duas rodadas de apreciação das questões por parte
dos especialistas, em que, além de analisarem os parâmetros, tiveram a tarefa de
classificar cada questão em Recomendável (R), Necessário (N) Imprescindível (I) e
Informativo (INF). Obteve-se um instrumento validado, com 252 questões, das quais 31
não obtiveram o consenso predeterminado. Considerou-se o método adequado para a
validação de conteúdo do instrumento. Elaborou-se também um instrutivo de aplicação
do instrumento, que contém orientações gerais para os avaliadores e orientações
específicas, com critérios definidos sobre as questões nele constantes. O instrutivo e o
instrumento trazem critérios para a avaliação da qualidade higiênico-sanitária de UAN
hospitalar, de modo a servirem para os estabelecimentos realizarem avaliações e
monitoramentos, assim como para nortearem os serviços de Vigilância Sanitária nas
inspeções de rotina.
Abstract
To assure the quality of the food or meals served by a hospital food service some
cares need to be taken especially considering its complexity. It is a unit production that
involves not only different sorts of materials and human resources as well as equipment
and routines. Therefore, such unit ought to have mechanisms to guarantee the quality of
the food supplied. A way to monitor such quality would be the assessment conducted by
services of sanitary monitoring. Nevertheless , there is neither a specific legislation nor
a specific instrument able to evaluate the quality of this service with maximum
precision.
The purpose of this study was to construct and to validate an instrument to evaluate the
quality of the hospital food service concerning the hygienical sanitary conditions. The
instrument was constructed based on the dimensions of structure, processes and results,
on the general legislation on foods, on scientific literature, on instruments which have
already been used by some services of Sanitary Monitoring and on the experience of
the author. For the validation of the content of the instrument an adapted version of the
Delphi method, of consensus, was used. Ten experts from the areas of Alimentary
Security, Sanitary Monitoring or Nutrition in food service and Hospital Nutrition agreed
to participate. They were requested to give their opinion regarding the instrument as a
whole, so as to the way the questions were presented and their comprehension.
Moreover, they could suggest the modification or the exclusion as well as the inclusion
of new questions. The specialists had to analyze the described parameters mentioned
above and also they were supposed to classify each question in Recommendable (R),
Necessary (N) Essential (I) and Informative(INF). The method counted on two rounds
of appreciation of the questions. An instrument validated, called IAUAN was obtained
with 252 questions. It´s worth mentioning that only 31 questions did not get a
consensus predetermined in the used method. Thus, the Delphi method was considered
appropriate do validate the instrument. An instructive of application of the instrument
was also elaborated, containing general information for the appraisers and specific
criteria for each question in it. Both the instructive and the instrument bring enough
criteria for the evaluation of the hygienical-sanitary quality of hospital food service.
They will help the hospitals carry out evaluations and monitorings, as well as guide the
services of Sanitary Monitoring in its routine inspections.
DeCS
Serviço Hospitalar de NutriçãoVigilância Sanitária
Avaliação
Qualidade dos Alimentos
Técnica Delfos
Coleta de Dados
Higiene dos Alimentos
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