Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/44612
Type
ArticleCopyright
Open access
Sustainable Development Goals
02 Fome zero e agricultura sustentávelCollections
- IOC - Artigos de Periódicos [12967]
Metadata
Show full item record
FIRST MOLECULAR DETECTION OF COXIELLA BURNETII IN BRAZILIAN ARTISANAL CHEESE: A NEGLECTED FOOD SAFETY HAZARD IN READY-TO-EAT RAW-MILK PRODUCT
Author
Affilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal de Juiz de Fora. Juiz de Fora, MG, Brasil / Embrapa Gado Leiteiro. Juiz de Fora, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Embrapa Gado Leiteiro. Juiz de Fora, MG, Brasil.
Embrapa Gado de Corte. Campo Grande, MS, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Embrapa Gado Leiteiro. Juiz de Fora, MG, Brasil.
Universidade Federal de Juiz de Fora. Juiz de Fora, MG, Brasil / Embrapa Gado Leiteiro. Juiz de Fora, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Embrapa Gado Leiteiro. Juiz de Fora, MG, Brasil.
Embrapa Gado de Corte. Campo Grande, MS, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Embrapa Gado Leiteiro. Juiz de Fora, MG, Brasil.
Abstract
Global publications on Q fever have increased after the 2007 epidemic in the
Netherlands. However, the epidemiology of Q fever/coxiellosis in Brazil is still poorly understood. Accordingly, there have been few studies investigating the presence of Coxiella burnetii
in dairy products around the world, especially in Brazil, where consumption of fresh cheese
made from raw-milk is very high.
Share