Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/44966
Type
ArticleCopyright
Open access
Sustainable Development Goals
02 Fome zero e agricultura sustentávelCollections
Metadata
Show full item record
O PROGRAMA NACIONAL DE ALIMENTAÇÃO ESCOLAR, A AGRICULTURA FAMILIAR E A ALIMENTAÇÃO SAUDÁVEL
Sustentabilidade
Políticas Públicas
Segurança Alimentar
Alternative title
The national school food program, family agriculture, and healthy foodAffilliation
Universidade Estadual do Oeste do Paraná. Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.
Universidade Estadual do Oeste do Paraná. Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.
Universidade Estadual do Oeste do Paraná. Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.
Universidade Estadual do Oeste do Paraná. Centro de Ciências Sociais Aplicadas. Cascavel, PR, Brasil.
Universidade Estadual do Oeste do Paraná. Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.
Universidade Estadual do Oeste do Paraná. Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.
Universidade Estadual do Oeste do Paraná. Centro de Ciências Sociais Aplicadas. Cascavel, PR, Brasil.
Abstract in Portuguese
O Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE) é o programa mais longevo na área da educação no Brasil, seu objetivo principal é promover a alimentação escolar de forma saudável, com respeito à cultura e aos hábitos alimentares regionais, incentivando ainda a agricultura familiar. Este artigo de revisão bibliográfica foi desenvolvido a partir de materiais já elaborados, constituídos principalmente por livros e artigos científicos. A pesquisa caracteriza-se como exploratória, uma vez que visa proporcionar maior familiaridade com um tema de modo a torná-lo mais explícito e aprofundado. O objetivo proposto foi de buscar compreender o conceito de agricultura familiar, bem como o processo que colocou a agricultura nos patamares atuais, e, os aspectos que envolvem a alimentação saudável nas escolas, o PNAE que constitui atualmente uma importante estratégia de Segurança Alimentar e Nutricional (SAN), ao promover o Direito Humano à Alimentação Adequada (DHAA) através da alimentação escolar.
Abstract
National School Feeding Program (NSFP) is the most lasting program in the field of education in Brazil its main objective is to promote school meals in a healthy way, with respect to regional culture and eating habits, while also encouraging family farming. This bibliographical review article was developed from materials already elaborated, consisting mainly of books and scientific articles. The research is characterized as exploratory, since it aims to provide greater familiarity with a theme in order to make it more explicit and in-depth. The objective of this study was to understand the concept of family farming, as well as the process that placed agriculture at the current levels, and the aspects that involve healthy eating in schools, the PNAE, which is currently an important strategy for Food and Nutrition Security (SAN), by promoting the Human Right to Adequate Food (DHAA) through school feeding.
Keywords in Portuguese
Agricultura AlternativaSustentabilidade
Políticas Públicas
Segurança Alimentar
Share