Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/51389
Type
TCCCopyright
Open access
Sustainable Development Goals
02 Fome zero e agricultura sustentável04 Educação de qualidade
16 Paz, Justiça e Instituições Eficazes
Collections
Metadata
Show full item record
ETNIA GUAJAJARA/MA: A CULTURA ALIMENTAR E A EDUCAÇÃO NUTRICIONAL DAS CRIANÇAS MENORES DE CINCO ANOS
Comportamento Alimentar
Criança
Grupo com Ancestrais Nativos do Continente Americano
Povos Indígenas
Aguiar, Edna Maria Guedes | Date Issued:
2008
Alternative title
Ethnicity Guajajara / MA: the culture food and nutrition education of children under five yearsAuthor
Affilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Diretoria Regional de Brasília. Brasília, DF, Brasil.
Abstract in Portuguese
O projeto de intervenção denominado “Etnia Guajajara/MA: A Cultura Alimentar e a
Educação Nutricional das Crianças Menores de Cinco Anos” pertencentes às aldeias
Cachoeira e Sardinha do município de Barra do Corda, Maranhão, tem como objetivo
compreender os aspectos socioculturais da realidade indígena para subsidiar ações para a
segurança alimentar e nutricional com vistas à condução do processo de educação para
saúde/nutrição dessas crianças. Para atingir tal propósito, serão desenvolvidas ações de
educação fundamentadas na metodologia participativa, esta que combina com a
abordagem qualitativa na busca da compreensão de problemas associados à nutrição
como: desmame precoce, desnutrição e obesidade materna. Nesta perspectiva, serão
valorizados aspectos da cultura: crença, valores, atitudes e hábitos relativos aos
alimentos. Também será dada ênfase ao direito à alimentação, aspecto importante para a
segurança alimentar e nutricional. Espera-se com este trabalho melhorar a nutrição desse
grupo e também fortalecer o Subsistema de Atenção à Saúde Indígena através da maior
integração entre os profissionais do DSEI/MA e CASAI/PI na condução do processo
saúde/ nutrição dos povos indígenas.
Abstract
The intervention project called “Ethnicity GUAJAJARA / MA: The Culture Food and
Nutrition Education of Children Under Five Years” belonging to the Cachoeira and
Sardinha tribes from the rural area of Barra do Corda, Maranhão. The objective of this
study is to understand the sociocultural aspects of the Indian reality to aid actions for
nutritional and food safety as a conduction of the educational process for the
health/nutrition of these children. To carry out such proposal, educational activities will be
developed based on participating methodology, which combines with the qualitative
approach in the search for the understanding of problems associated with nutrition such as:
early weaning, malnutrition, and maternal obesity. Under this perspective, cultural aspects
will be considered: beliefs, values, attitudes and habits related to food. Emphasis will also
be given to the right to food, an important aspect for food and nutritional safety. With
this study we hope to improve the nutrition of this group and also to strengthen the
Subsystem for the Assistance to Indian Health through greater integration among
professionals of DSEI/MA and CASAI/PI in the conduction of a nutrition/health process of
the Indian people.
DeCS
Alimentos, Dieta e NutriçãoComportamento Alimentar
Criança
Grupo com Ancestrais Nativos do Continente Americano
Povos Indígenas
Share