Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/12111
Type
ArticleCopyright
Open access
Embargo date
2016-03-31
Collections
- IOC - Artigos de Periódicos [12980]
Metadata
Show full item record
SEROTYPES AND PULSOTYPES DIVERSITY OF LISTERIA MONOCYTOGENES IN A BEEF-PROCESSING ENVIRONMENT
Author
Affilliation
Universidade Federal de Viçosa. Departamento de Veterinária. Viçosa, MG, Brasil.
Universidade Federal de Viçosa. Departamento de Veterinária. Viçosa, MG, Brasil.
Universidade Federal de Viçosa. Departamento de Veterinária. Viçosa, MG, Brasil.
Universidade Federal de Viçosa. Departamento de Veterinária. Viçosa, MG, Brasil.
Universidade Federal de Viçosa. Departamento de Veterinária. Viçosa, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Zoonoses Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal de Viçosa. Departamento de Veterinária. Viçosa, MG, Brasil.
undação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Zoonoses Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal de Viçosa. Departamento de Veterinária. Viçosa, MG, Brasil.
Universidade Federal de Viçosa. Departamento de Veterinária. Viçosa, MG, Brasil.
Universidade Federal de Viçosa. Departamento de Veterinária. Viçosa, MG, Brasil.
Universidade Federal de Viçosa. Departamento de Veterinária. Viçosa, MG, Brasil.
Universidade Federal de Viçosa. Departamento de Veterinária. Viçosa, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Zoonoses Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal de Viçosa. Departamento de Veterinária. Viçosa, MG, Brasil.
undação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Zoonoses Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal de Viçosa. Departamento de Veterinária. Viçosa, MG, Brasil.
Abstract
Utensils and equipment from meat-processing facilities are considered relevant cross-contamination points of
Listeria monocytogenes to foods, demanding tracking studies to identify their specific origins, and predict
proper control. The present study aimed to detect L. monocytogenes in a beef-processing facility, investigating
the diversity of serotypes and pulsotypes in order to identify the possible contamination routes. Surface samples
from knives (n = 26), tables (n = 78), and employees hands (n = 74) were collected before and during the
procedures from a beef-processing facility, in addition to surface samples of end cuts: round (n = 32), loin
(n = 30), and chuck (n = 32). All samples were subjected to L. monocytogenes screening according ISO 11.290-
1, and the obtained isolates were subjected to serotyping and pulsed-field gel electrophoresis. Listeria spp. were
identified in all processing steps, in 61 samples, and L. monocytogenes was detected in 17 samples, not being
found only in knives. Eighty-five isolates were identified as L. monocytogenes, from serotypes 1/2c (n = 65), 4b
(n = 13), and 1/2b (n = 7), being grouped in 19 pulsotypes. Considering these results, cross-contamination
among hands, tables, and beef cuts could be identified. The obtained data indicated the relevance of crosscontamination
in the beef-processing facility, and the occurrence of serotypes 1/2b and 4b in beef cuts distributed
for retail sale is a public health concern.
Share